Verrassende finale op US Open: Djokovic en Federer naar huis
Foto: pn

Verrassing van formaat op de US Open. De Japanner Kei Nishikori (ATP-11) heeft de Serviër Novak Djokovic opzij gezet in vier sets en mag naar zijn eerste grandslamfinale. Daarin wacht Marin Cilic, die Roger Federer uitschakelde.

US Open: programma, LIVE en uitslagen

Nishikori, de nummer 11 van de wereld, begon perfect aan de eerste set tegen Djokovic. Hij zette Djokovic meteen onder druk en haalde de eerste set binnen met 4-6. Het was opeens muisstil op en naast het veld. In de tweede set was de Japanner misschien iets te verbaasd met zichzelf, waardoor Djokovic als een pletwals punt na punt kon binnenhalen. Het werd uiteindelijk met duidelijke cijfers 6-1 voor de Serviër.

Even leek het erop dat Djokovic op hetzelfde elan zou doorgaan, maar in de derde set haalde de Japanner het na een tie break met 6-7. In de vierde set leek de veer gebroken bij Djokovic, het werd 3-6.

Het was nog maar de derde keer dat beide heren tegenover elkaar stonden. In 2010 trok Djokovic op Roland Garros aan het langste einde, terwijl Nishikori in 2011 won in Basel.

Voor Djokovic was het de achtste keer op een rij dat hij de halve finales bereikte op Flushing Meadows. In de laatste vier edities was hij zelfs telkens finalist, maar enkel in 2011 kon hij het toernooi winnen. Ook voor Nishikori was het een speciale wedstrijd. Het was intussen al 81 jaar geleden dat een Japanner zich tot de laatste vier van een grandslamtoernooi tenniste.

Ook Federer redt het niet

In de andere halve finale wist Marin Cilic de Zwitser Roger Federer - al vijf keer eindwinnaar op Flsuhing Meadows - opzij te zetten. De Kroaat had daar maar drie sets voor nodig: met 6-3, 6-4, 6-4 bereikte voor het eerst de finale van een Grand Slam.

Roger Federer zal de US Open dit jaar dus niet voor de zesde keer winnen. Federer, die voorlopig op zeventien grandslamtitels blijft steken, nam het verlies sportief op. 'Dit is een ontgoocheling want ik dacht echt dat ik het toernooi zou kunnen winnen. Maar tegelijk ben ik blij voor Marin. Dat heb ik hem ook aan het net verteld.'

Federer zei dat het niet zijn dagje was. 'Ik ben een atleet. Ik wil winnen. Maar het heeft niet mogen zijn. In tennis zijn er gelukkig veel belangrijke afspraken. Vanaf volgende vrijdag staat er alweer een belangrijk doel op het programma.' Federer neemt het komend weekend met Zwitserland in Genève op tegen Italië in de halve finale van de Davis Cup.

Marin Cilic wist op zijn beurt met zijn geluk geen blijf. 'Van het eerste tot het laatste punt heb ik zonder twijfel het beste tennis uit mijn leven gespeeld', zei het 14e reekshoofd. 'Het publiek stond achter Roger maar ik kon vandaag gelukkig rekenen op een uitstekende service. Daardoor heb ik heel wat punten gemakkelijk gewonnen.'

De 25-jarige Cilic en de één jaar jongere Nishikori staan maandagavond voor de achtste keer tegenover elkaar. In de onderlinge duels leidt de Japanner met 5-2. Het is voor beide heren hun eerste finale van een grandslam.  Het is van de Australian Open in 2005 geleden dat er nog eens een finale van een Grand Slam gespeeld wordt zonder Federer, Djokovic of Rafael Nadal.