Nieuwe beschietingen nabij de luchthaven van Donetsk doet vrezen dat het bestand in Oekraïne geen stand zal houden. Eerder waren er gevechten nabij de belangrijke stad Marioepol.

Ondanks de melding van Poetin en Porosjenko dat het bestand 'grotendeels' nageleefd wordt, lijkt het er dus op dat dat het bestand uiterst broos is.

Onder meer vanuit de oostenlijke havenstad Marioepol komen berichten van opflakkerend geweld. Getuigen melden aanhoudende explosies net buiten de stad en een bataljon Oekraïense strijdkrachten beweert dat hun stellingen weer onder vuur kwamen te liggen. Beide kanten bestookten elkaar met artillerie. In de loop van de nacht werd het opnieuw rustig. Het stadsbestuur liet weten dat één vrouw is omgekomen.

Vanmorgen zijn nabij Donetsk gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger gemeld. 

Het Rode Kruis roept de vechtende partijen op om de wapenstilstand strikt te respecteren. ‘Er is veel hulp nodig in het oosten van Oekraïne. Wij moeten die in alle veiligheid kunnen verstrekken, zo snel als mogelijk.’ Tienduizenden inwoners van Loehansk zouden al een maand zonder stromend water zitten.

Geweld definitief stoppen

Zowel de Russische president Vladimir Poetin als zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko spraken zaterdag in een telefoongesprek af dat er maatregelen nodig zijn om het geweld definitief te stoppen. Ze menen dat er een rol is weggelegd voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Het staakt-het-vuren ging vrijdag in. Het was het resultaat van onderhandelingen in Minsk in Wit-Rusland. Het staakt-het-vuren werd mee ondertekend door Aleksandr Zachartsjenko, leider van de zelfverklaarde ‘Donetsk Volksrepubliek’.

Krijgsgevangenen

In Minsk werd ook afgesproken dat beide partijen een krijgsgevangenenruil moeten doorvoeren. Volgens Porosjenko zouden de eerste mensen al op zaterdag kunnen worden vrijgelaten. Er werd al een lijst met gevangenen en vermisten overhandigd aan de separatistische rebellen. Naar verluidt zouden meer dan 1.000 Oekraïense soldaten worden vastgehouden door de rebellen. Omgekeerd zou het gaan om 200 mannen in handen van de Oekraïense regering.