‘Als Nemmouche niet zong, dan folterde hij’
Foto: AFP

Mehdi Nemmouche, de verdachte van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel, zou in Syrië westerse gijzelaars van de Islamitische Staat (IS) hebben bewaakt. Dat schrijft de Franse krant Le Monde op basis van verschillende getuigenissen. In Le Point bevestigt een Franse journalist, zelf gevangen genomen door IS, dat Nemouche ook verschillende gevangenen zou gemarteld hebben.

Het zou daarbij onder meer gaan om getuigenissen van gegijzelde Franse journalisten die op 20 april bevrijd werden. Nemmouche zou blijk gegeven hebben van grote brutaliteit en zou ernstige feiten gepleegd hebben, aldus Le Monde.

Journalist Nicholas Henin, die werkt voor het magazine Le Point en van juni 2013 tot april 2014 door IS werd vastgehouden, verklaarde dat Nemmouche deel uitmaakte van een kleine groep Franstalige rekruten van IS die regelmatig een groep Syrische gevangenen martelde die naast Westerse journalisten in Aleppo werd vastgehouden. Nemmouche zou ook Henin en andere Westerse reporters hebben gefolterd.

‘Fantast’

'Elke nacht regende het schoten in de ruimte waar ik zelf ondervraagd was geweest. De martelingen duurden heel de nacht, tot aan het ochtendgebed. Het geschreeuw van de gevangenen werd soms door Frans gekrijs beantwoord', aldus Henin in Le Point. 'Als Nemmouche niet zong, dan folterde hij', aldus de journalist, die verklaarde dat Nemmouche "een egocentrische gevangenisbewaker was en een fantast voor wie de jihad een excuus was om zijn morbide dorst naar roem te lessen. Een ellendige en perverse jongeman."

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft bevestigd dat de inlichtingendiensten aan het gerecht elementen doorspeelden die erop kunnen wijzen dat Nemmouche een bewaker was van Franse gevangenen. 'Het is nu aan het gerecht om zijn werk te doen. Dit verderfelijke personage moet berecht worden', aldus de minister. Uit verscheidene elementen waarover de Franse inlichtingendiensten beschikken, blijkt ook dat Nemmouche een van de gijzelnemers was van de Amerikaanse journalist James Foley, die op 20 augustus onthoofd werd.

Joods Museum

In juli werd Nemmouche door Frankrijk aan België uitgeleverd en opgesloten in de gevangenis van Brugge. Nemmouche wordt verdacht van de schietpartij in het Joods Museum, op 24 mei in Brussel, waarbij vier personen het leven lieten.

Hij moet vrijdag 12 september voor de tweede keer voor de Brusselse raadkamer verschijnen op verdenking van ‘moorden in een terroristische context’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in