‘Zweedse coalitie is levensvatbaar’
Foto: Photo News

'Deze coalitie was vanmorgen levensvatbaar, en dat is ze nu ook'. Dat zei coformateur Kris Peeters vrijdagmiddag bij de start van een nieuwe vergadering van de vier partijen na de marathonsessie van woensdag en donderdag.

'Er zijn stappen vooruit gezet inzake de begroting en er is een voortschrijdend inzicht', voegde hij er nog aan toe. 'Als de coalitie niet levensvatbaar was, waren we hier nu niet', vulde CD&V-voorzitter Wouter Beke aan.

Kris Peeters had dinsdag gezegd dat hij tegen donderdag wilde weten of deze onuitgegeven coalitie levensvatbaar is. De vier partijen zagen toen ook tegen een deadline aan voor de keuze van de Belgische eurocommissaris.

Bij hun aankomst wilden Peeters (die naast het premierschap grijpt) noch Didier Reynders (die geen eurocommissaris wordt) commentaar kwijt over hun eigen positie sinds de marathonvergadering. 'Ik kom hier om te onderhandelen voor de vorming van een regering. Daarbij is de begroting prioritair', zei de MR-vicepremier. Maggie De Block (Open Vld), die door verschillende kranten opgevoerd wordt als kandidaat-premier, zei geen kandidaat te zijn. 'De zaak is nu niet aan de orde', voegde ze er snel aan toe.

De onderhandelaars moeten vrijdag een werkschema opstellen. Peeters en Beke gaven aan dat de vier partijen al heel wat opgeschoten zijn inzake de begroting. Daarnaast zijn de werkgroepen ook al goed gevorderd in het aanpassen van de twaalf hoofdstukken van de formateursnota op basis van de eerste lezing.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in