‘Kerk mag gescheiden mensen niet langer uitsluiten’

Bisschop Johan Bonny van Antwerpen pleit voor een Kerk die opnieuw tochtgenoot wordt. Ook van mensen in moeilijke relationele situaties of met een andere geaardheid.

’Veel vormelingen komen uit een tweede huwelijk of uit een nieuw samengesteld gezin. Voor mij zit telkens een grote gemeenschap van kinderen, ouders, grootouders en andere familieleden. Ik weet uiteraard dat de meesten van hen slechts zelden deelnemen aan de Eucharistie. Toch willen ze deze viering niet missen. Het kind dat gevormd wordt, brengt de familie samen. In bepaalde families betekenen zulke vieringen een zeldzaam vredesbestand.’

‘De meeste familieleden komen spontaan naar voren om de communie te ontvangen. Ik kan me niet voorstellen wat het zou betekenen voor de kinderen en voor hun verdere band met de kerkgemeenschap, indien ik op dat moment de communie zou weigeren aan alle ouders, grootouders of andere familieleden die zich niet in een “regelmatig” huwelijkssituatie bevinden.’

Lange brief

Aan het woord is Johan Bonny, bisschop van Antwerpen. Hij schreef een lange en toegankelijke brief over zijn persoonlijke verwachtingen ten aanzien van de synode over het gezin, die van 5 tot 19 oktober in Rome plaatsvindt. Uiteraard kan hij niet vooruitlopen op wat daar beslist zal worden.

Maar volgens Thomas Knieps, hoofddocent theologie aan de KU Leuven, zijn er ook al buitenlandse bisschoppen die gehint hebben naar een ander kerkelijk beleid ten aanzien van mensen die uit de echt gescheiden zijn.

Volgens de kerkelijke leer kunnen zij nu de communie niet ontvangen. Knieps is er vrijwel zeker van dat daar verandering in zal komen. Het zal in ieder geval een van de eerste en belangrijkste onderwerpen zijn op de bisschoppelijke synode over de gezinnen en de eucharistie in Rome.

Homoseksueel koppel

Bonny somt in zijn brief een aantal voorbeelden op van 'complexe realiteit van relatievorming, huwelijk en gezin'.  Hij noemt daarbij ook een homoseksueel koppel dat getrouwd is voor de wet, maar zich niet welkom voelt in de Kerk. De bisschop vraagt zich af hoe de Kerk er in de toekomst ook voor die mensen kan zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig