Lachen met TV
Foto: rr
Stuntelig parende neushoorns uit een Britse dierentuindocumentaire, een gênant tv-moment van Ben Crabbé in Blokken, een idiote scène uit Met vier in bed, een stripteaseuse die in een Vitaya-docu zichzelf voor een existentieel vraagstuk zet, een reeksje fout afgelopen ice bucket challenges, een fout datingmoment uit Boer zkt vrouw, en nog, en nog. Het was springen van het ene hilarische fragment naar het andere in de eerste aflevering van Beste kijkers.

Creatief met stukjes tv, dat was het opzet van het programma, en daar is het wat ons betreft ook in geslaagd. Ook al was het een opzet dat vooraf een geeuwend angeltje leek te hebben. Want alweer een programma met bekende Vlamingen die in een panel grappig zouden zitten wezen. Hadden we dat niet gehad, vooral in deze eerste week van het televisieseizoen?

Beste kijkers wordt gedragen door presentatrice Nathalie Meskens, actrice Tine Embrechts en acteur Sven De Ridder. Zij nodigen elke week een sidekick uit met wie ze allerlei spelletjes spelen rond tv-fragmenten. In de eerste aflevering waren dat Natalia en sportverslaggever Karl Van Nieuwkerke, die van VRT moeiteloos de occasionele overstap naar VTM maakte. Dat geldt overigens niet alleen voor de mensen in de studio, ook de filmpjes komen van alle Vlaamse zenders.

Zoals dat wel meer gaat in een panelquiz is ook hier het spelletje een alibi voor wat we genoegzaam zelfprofilering zouden kunnen noemen. Maar het werkt. De fragmenten zijn goed gekozen, en, zo geïsoleerd uit hun context gerukt, maken ze op zich al duidelijk hoe absurd onnozel televisie soms is. Het ritme staat op snel tot razendsnel, als kijker rol je van de ene grol in de andere, waardoor je amper stilstaat bij de zwakkere momenten. En Nathalie Meskens is met haar ingebouwde stoutigheid een verademing in het rimpelloze VTM-landschap. Ook zij maakt van Beste kijkers een pretentieloos uitblaasmoment na een drukke werkdag.

Opmerkelijk wel: bij één van de formats moeten de panelleden raden naar welk programma - alweer - bekende Vlamingen zitten te kijken die op hun tv-sofa gefilmd worden. Dat doet heel erg denken aan het Britse succesprogramma Gogglebox, dat de camera richt op TV-kijkers. En laat dat nu een format zijn dat VRT gekocht heeft om er een Vlaamse versie van te maken. Als dat de pax media maar niet in het gedrang brengt.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig