N-VA: ‘België moet in beroep gaan tegen vonnis EHRM’
Foto: BELGA

België moet in beroep gaan tegen de veroordeling van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van de zaak Nisar Trabelsi, vindt N-VA. ‘Anders kan er geen enkele terrorist meer worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten’, zegt Kamerlid Theo Francken. ‘Deze uitspraak gaat veel te ver.’

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft donderdag geoordeeld dat België zich schuldig heeft gemaakt aan de onmenselijke behandeling van Nizar Trabelsi. De Tunesiër werd in België veroordeeld tot tien jaar cel voor terrorisme en daarna uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij een levenslange celstraf riskeert.

Ons land moet de gevangene 90.000 euro betalen omdat er in de VS bij veroordeling tot levenslang geen uitzicht is op vrijlating of herziening van de straf. Dat is in strijd met artikel 3 van de Europese Conventie voor de Mensenrechten.

Maggie De Block, minister van Justitie in Lopende Zaken, bestudeert het vonnis nog, maar volgens N-VA moet België niet twijfelen en in beroep gaan. ‘Anders kan geen enkele terrorist die in een Europees land wordt opgepakt nog worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, want ze zullen allemaal levenslang riskeren’, zegt Theo Francken.

Volgens het Kamerlid is er bovendien mogelijk een juridisch probleem met de uitbetaling van de schadevergoeding. ‘Trabelsi staat op de internationale lijst van terroristen en het is volgens de wet verboden om terroristen te sponsoren’, stelt hij. ‘Als we de schadevergoeding uitbetalen maken we ons daar schuldig aan.’