Jean-Claude Juncker: ‘Thyssen is uitstekende keuze’
Jean-Claude Juncker Foto: EPA

‘Naar de mening van mijnheer Juncker is de voordracht van Marianne Thyssen een uitstekende keuze.’ Dat zegt de woordvoerster van inkomend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker donderdag.

Op concrete vragen over de portefeuille die Thyssen kan krijgen, wilde woordvoerster Natasha Bertaud niet ingaan. Juncker heeft later op de dag een onderhoud met Thyssen, ‘daarna beslist hij over de bevoegdheidsverdeling’. Bertaud herhaalde dat tegen volgende week bekend moet zijn welke commissaris waarvoor bevoegd wordt.

Met de voordracht van Thyssen zal de Commissie-Juncker al minstens acht vrouwen tellen. Het Europees Parlement, dat groen licht moet geven aan de Commissie in haar geheel voor ze aan de slag kan, wil minstens negen vrouwen. Juncker kijkt nu naar Roemenië, waar twee namen circuleren als kandidaat-commissaris: uittredend landbouwcommissaris Dacian Ciolos en Corina Cretu, die als vicevoorzitster in het Europees Parlement zetelt.

Wie van die twee het uiteindelijk wordt, kon of wou Bertaud evenmin kwijt. ‘Vandaag heeft Jean-Claude Juncker een onderhoud met de kandidaat of kandidate van Roemenië voor de Europese Commissie.’ Afwachten welke naam straks aan de oppervlakte komt dus.