België veroordeeld voor onmenselijke behandeling Nizar Trabelsi
Foto: Belga

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft ons land veroordeeld voor de uitlevering van Nizar Trabelsi aan de Verenigde Staten, waar hij een levenslange celstraf riskeert. Volgens het EHRM heeft de Belgische staat daarmee de mensenrechten van de veroordeelde terrorist geschonden. Trabelsi krijgt een schadevergoeding van 90.000 euro toegewezen.

Nizar Trabelsi, een Tunesiër die ooit profvoetballer was in Duitsland, werd in ons land in 2003 tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij een aanslag wilde plegen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Trabelsi bekende die feiten op de rechtbank.

De VS vroegen in 2007 zijn uitlevering omdat hij volgens hen ook ‘moorden tegen Amerikaanse staatsburgers buiten de VS’ had gepland. Die uitlevering sleepte aan omdat Trabelsi allerhande procedures inspande om niet uitgeleverd te worden.

Zo stapte de Tunesiër in december 2009 ook naar het Europees Hof voor de rechten van de Mens. omdat zijn uitlevering in strijd zou zijn met artikel 3 van de Europese Conventie voor de Mensenrechten. Dat artikel verbiedt de onmenselijke of vernederende behandeling. Trabelsi voerde aan dat hij in de VS een levenslange celstraf zonder mogelijkheid om vervroegd vrij te komen riskeert. Hij protesteerde ook tegen zijn gevangenschap in België, in het bijzonder tegen de verschillende overbrengingen.

Eind vorig jaar besliste de Raad van State om Trabelsi alsnog uit te leveren aan de VS. België kreeg van de VS de garantie dat Trabelsi niet de doodstraf kan krijgen en niet zal berecht worden door een militaire- of uitzonderingsrechtbank. Het EHRM oordeelde nu dat de rechten van Trabelsi inderdaad werden geschonden met die uitlevering.

Ons land moet 90.000 euro schadevergoeding betalen aan de Tunesiër. Daarvan is 60.000 euro bedoeld voor de geleden morele schade, de andere 30.000 euro is een vergoeding voor uitgaven en onkosten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in