Tom Vandenkendelaere volgt Thyssen op in Europees Parlement
Tom Vandenkendelaere Foto: SB

Nu Marianne Thyssen (CD&V) naar de Europese Commissie verhuist, wordt ze in het Europees Parlement opgevolgd door haar partijgenoot Tom Vandenkendelaere. Dat bevestigt de 30-jarige voorzitter van JONGCD&V zelf aan Belga.

Vandenkendelaere is afkomstig uit Roeselare en promoveerde als doctor in de Internationale Relaties. Aan het voorzitterschap van de jongeren van CD&V - hij werd verkozen voor de periode 2013-2015 - heeft hij naar eigen zeggen een voltijdse baan. Daarvoor werkte hij als attaché op de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Als de timing wordt gerespecteerd, treedt de Commissie-Juncker aan op 1 november. Thyssen zal vanaf dan geen Europees Parlementslid meer zijn. Dat betekent dat Vandenkendelaere op 12 november in Brussel zijn eerste plenaire vergadering zal meemaken.

In eerste instantie zal hij Thyssen vervangen in de commissie Economische en Monetaire Zaken, waar ze ondervoorzitter is, en in de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Na 2,5 jaar, wanneer de helft van de legislatuur erop zit, wordt de samenstelling van de parlementscommissies hoe dan ook opnieuw bekeken.

In de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei voerde Vandenkendelaere campagne rond de thema’s landbouw en onderwijs. Als eerste opvolger op de Europese CD&V-lijst haalde hij 31.716 voorkeurstemmen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in