Peeters en Michel blijven nog even co-formateur
Michel en Peeters na hun bezoek aan de koning. Foto: Belga
Co-formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) hebben bij de koning een tussentijds verslag uitgebracht. De koning heeft hun opdracht, zoals verwacht, verlengd tot er een volledig regeerakkoord.

'Wij hebben aan de koning gezegd dat wij onze opdracht gaan verderzetten en dat we zo snel mogelijk trachten een ontwerp van regeerakkoord af te leveren', zo reageerde Peeters na het onderhoud met de koning. 'De volgende premier wordt een liberaal, maar wie, dat wordt pas beslist nadat we een akkoord hebben bereikt.'

Kris Peeters voerde de druk op de toekomstige coalitiepartners sinds dinsdag op omdat de co-formateurs vandaag niet met lege handen naar de koning wilden gaan. 

Een akkoord over de grote lijnen van de begroting en een naam van de eurocommissaris moeten volgens hem duidelijk maken of de Zweedse coalitie van liberalen, N-VA en CD&V leefbaar is. Na 20 uur onderhandelen viel de naam van Mariranne Thyssen. MR, CD&V, N-VA en Open VLD zijn ook overeengekomen dat de toekomstige eerste minister 'uit de liberale familie' komt. MR, CD&V, N-VA en Open VLD zijn ook overeengekomen dat de toekomstige eerste minister 'uit de liberale familie' komt.

Inhoud, dan naam premier

Peeters wordt dus geen premier, wie er dan wel premier wordt, ligt nog niet vast. Alle onderhandelaars beklemtoonden na de vergadering dat nu eerst over de inhoud gepraat zal worden. Nadien zal een premier ‘uit de liberale familie’ aan het roer komen.

Binnen de MR is de keuze tussen voorzitter Charles Michel en vicepremier Didier Reynders immers nog geen uitgemaakte zaak. Die laatste was immers ook in de running voor een verhuis naar Europa, maar bijt dus in het zand. Maar niemand sluit volledig uit dat Open VLD de eerste minister zou kunnen leveren. In dat geval wordt onder meer de naam van Maggie De Block gefluisterd.

Formateurs Peeters en Michel zeiden na afloop van de nachtelijke vergadering dat ook vooruitgang is geboekt op het vlak van begroting, al viel elders te horen dat toch vooral om de posten gebikkeld is. ‘Het was een beetje wezenloos om over de begroting te spreken, want er is ook helemaal geen deadline’, liet een insider zich ontvallen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in