Thyssen maakt kans op portefeuille van Concurrentie
Marianne Thyssen Foto: bdw
De voordracht van Marianne Thyssen als Europees commissaris is een cadeau met een strik rond voor Jean-Claude Juncker, de volgende Commissievoorzitter.

In de veronderstelling dat Roemenië ook een vrouw stuurt komt Juncker met Thyssen er bij aan negen vrouwelijke commissarissen. Dat is evenveel als in de Commissie-Barroso. En dat aantal heeft Juncker nodig om geen risico te lopen in het Europees Parlement. Bovendien zijn Juncker en Thyssen vertrouwelingen van elkaar. Van bij het begin verdedigde Thyssen de campagne van Juncker om ‘Spitzenkandidat’ te worden namens de EVP. Tijdens de verkiezingscampagne trokken ze samen op in België.

Daarom maakte Juncker de Belgische onderhandelaars duidelijk dat Thyssen een zwaardere portefeuille zou binnenrijven dan een andere kandidaat.

Officieel luidt het dat er geen ­specifieke portefeuille beloofd is aan Thyssen. Dat kan ook moeilijk, want Juncker voert vandaag nog de laatste ‘sollicitatiegesprekken’ met de kandidaat-commissarissen – onder wie de Belgische.

In EU-kringen valt te horen dat Thyssen een grote kans maakt om de zware portefeuille van ­Concurrentie binnen te halen. De bevoegde commissaris moet zorgen voor eerlijke concurrentie tussen ondernemingen en inbreuken bestraffen, en spreekt zich ook uit over nationale financiële steunmaatregelen. De huidige commissaris, Joaquin Almunia, boog zich over het Arco-dossier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in