Di Rupo maakt kandidatuur Thyssen officieel over aan Juncker
Marianne Thyssen Foto: bdw
De federale regeringsonderhandelaars schuiven Marianne Thyssen (CD&V) naar voor als de nieuwe Belgische eurocommissaris. MR, CD&V, N-VA en Open VLD zijn ook overeengekomen dat de toekomstige eerste minister 'uit de liberale familie' komt. De knoop werd doorgehakt na een hele nacht onderhandelen. De voordracht van Thyssen is nu ook formeel gebeurd.

Uittredend eerste minister Elio Di Rupo maakte haar kandidatuur over aan inkomend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy.

De voordracht gebeurde na een elektronische ministerraad, zegt Di Rupo. De premier is in Wales waar hij donderdag en vrijdag deelneemt aan de Navo-top in Newport.

Dat behalve Juncker ook Van Rompuy op de hoogte moet worden gebracht, is omdat de procedure voor de benoeming van de Commissie voorschrijft dat het de verkozen Commissievoorzitter en de Raad zijn die ‘in onderling overleg’ de lijst van kandidaat-commissarissen vastleggen. Na de hoorzittingen is het vervolgens aan het Europees Parlement om de Commissie in haar geheel goed of af te keuren.

Het ‘sollicitatiegesprek’ van Juncker met Thyssen is uitgesteld naar de loop van de namiddag of de vooravond. Om 11.30 uur geeft CD&V een persconferentie over de officiële kandidatuur van Thyssen.

Nacht onderhandelen

De geprekken gingen woensdag rond 15 uur van start met een plenaire vergadering van co-formateurs Kris Peeters en Charles Michel, en de delegaties van de vier partijen, maar al vrij vlug werd overgeschakeld op bilaterale gesprekken tussen de formateurs en elke partij afzonderlijk. Die handelden over de begroting.

Rond 1 uur vannacht gingen Michel, Peeters en de vier partijvoorzitters (met Didier Reynders die MR-voorzitter Charles Michel verving, red) samenzitten om knopen door te hakken. Maar na een klein anderhalf uur zat die vergadering, die in kringen rond de onderhandelaars als belangrijk was aangekondigd, erop met blijkbaar niet veel resultaat. Daarop werd er in verschillende samenstelling vergaderd. De laatste uren heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever een bemiddelingsrol gespeeld met bilaterale contacten met zijn collega-partijvoorzitters Beke, Michel en Rutten.

Rond 6.30 uur werd er dan opnieuw met zes vergaderd. Net voor 9 uur kwam dan het nieuws dat er een doorbraak was, met name over de aanduiding van Marianne Thyssen als de Belgische kandidaat-Eurocommissaris.

Even later toonde co-formateur Peeters zich bijzonder verheugd dat de kogel door de kerk was en dat iedereen het eens was over Thyssen 'die door heel Europa gevraagd wordt en overal zeer gewaardeerd wordt'.

Liberale premier

Peeters bevestigde ook meteen dat de premier uit de liberale familie zal komen. Als MR de premier levert, ligt Didier Reynders uiteraard in pole-position, maar het is dus niet uitgesloten dat die post naar Open VLD zou gaan. In dat geval wordt onder meer de naam van Maggie De Block door sommigen gefluisterd. Ook Charles Michel maakt nog een kans.

‘Ik word inderdaad niet de premier, maar ben heel opgetogen dat Marianne Thyssen eurocommissaris kan worden’, bevestigde een vermoeide formateur Peeters donderdagochtend. ‘Het is beslissing die ik zelf heb genomen. De top van mijn partij heeft me die kans gegeven, zonder me in de ene of andere richting te duwen.’ Hij blijft samen met Charles Michel formateur tot het ontwerp van regeerakkoord is opgesteld.

‘Dat Kris Peeters het premierschap heeft gelost, maakt van hem een groot politicus’, zo reageerde CD&V-voorzitter Beke. ‘Het was geen kwestie van opofferen, CD&V gaat voor de inhoud van het akkoord. Voor Kris Peeters is er nog steeds een rol weggelegd.'

De vier partijen spraken tegelijk af dat de post van Europees commissaris mee in rekening wordt gebracht bij de verdeling van de ministerportefeuilles.

Geen premierschap voor CD&V 

CD&V-voorzitter Wouter Beke had dinsdagavond een scenario op tafel gelegd waarbij Charles Michel (MR) eerste minister mag worden en Marianne Thyssen (CD&V) Europees commissaris. Daarmee ging de Europese stoelendans plots een hele andere richting uit dan de voorbije weken. Kris Peeters stemt in met Marianne Thyssen als eurocommissaris, klonk het in CD&V-kringen.

Peeters voerde de druk op de toekomstige coalitiepartners sinds dinsdag op omdat de co-formateurs vandaag niet met lege handen naar de koning wilden gaan. Een akkoord over de grote lijnen van de begroting en de naam van de Europese commissaris moeten volgens hem duidelijk maken of de Zweedse coalitie van liberalen, N-VA en CD&V leefbaar is.

Co-formateurs Kris Peeters en Charles Michel brengen bij de koning een tussentijds verslag uit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in