Doel 3 en Tihange 2 wellicht deze winter niet meer actief
Foto: BELGA

De kans is klein dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 nog deze winter heropgestart kunnen worden. Dat heeft topman Jan Bens van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) woensdag in de Kamer laten verstaan. De twee reactoren liggen al maanden stil nadat er scheurtjes waren vastgesteld in het reactorvat.

Bens sprak op een hoorzitting in het kader van een mogelijk stroomtekort deze winter. Een van de oorzaken van dat mogelijke tekort ligt bij het feit dat drie kerncentrales momenteel stilliggen. Doel 4 is buiten werking na een vermoedelijk geval van sabotage, Doel 3 en Tihange 2 liggen stil vanwege scheurtjes in het reactorvat.

Een deadline voor de heropstart van Doel 3 en Tihange 2 kon FANC-topmans Bens niet geven. De resultaten komen maar in de loop van de herfst druppelsgewijs binnen. Die tests moeten nog geïnterpreteerd worden voor het FANC een advies kan geven voor een mogelijke heropstart.

Voor Doel 4 mikt uitbater Electrabel op een heropstart in de loop van december. Volgens FANC-topman Bens is die timing haalbaar. Er zijn intussen bijkomende beveiligingsmaatregelen genomen om sabotage in de kerncentrales uit te sluiten. Zo worden opdrachten steeds per twee uitgevoerd.