Kris Peeters steunt Marianne Thyssen als eurocommissaris
Kris Peeters. Foto: belga

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft dinsdagavond een scenario op tafel gelegd waarbij Charles Michel (MR) eerste minister mag worden en Marianne Thyssen (CD&V) Europees commissaris, zo melden verschillende bronnen. Daarmee lijkt de Europese stoelendans plots een hele andere richting uit te gaan dan de voorbije weken. Kris Peeters stemt in met Marianne Thyssen als eurocommissaris, klinkt het in CD&V-kringen.

Dat Kris Peeters (CD&V) eerste minister zou worden, leek lang haast een zekerheid. Omdat CD&V niet groot genoeg is om zowel het premierschap als de post van Europees commissaris op te eisen, komt het Europees commissariaat automatisch bij de MR terecht. Maar binnen CD&V leeft ongenoegen over het feit daarvoor de fel gewaardeerde Marianne Thyssen wordt opgeofferd.

Dat speelt mogelijk mee in het aanbod van Beke. In zijn scenario wordt Kris Peeters partijvoorzitter en hijzelf vicepremier in de federale regering. De premier wordt dan wel opnieuw een Franstalige, een scenario waar de N-VA zegt mee te kunnen leven. Waar Didier Reynders terecht komt, is veel minder duidelijk. Het scenario heeft daarom niet de voorkeur van de Franstalige liberalen.

Kris Peeters steunt alvast het scenario waarbij Marianne Thyssen eurocommissaris wordt. De twee hebben een nauwe band. Het was Thyssen die hem bij de voorganger van Unizo binnenhaalde.

Morgenochtend verwacht toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een voordracht voor een Belgische commissaris.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in