Onduidelijkheid over aantal journalisten in IS-handen
Is de Brit David Haines het volgende IS-slachtoffer? Foto: AFP

In de dinsdag gepubliceerde video met de onthoofding van de Amerikaanse journalist Steve Sotloff, dreigt IS ook met de executie van de Brit David Haines. Maar de terreurorganisatie houdt nog een pak andere journalisten gevangen.

Volgens Reporters Without Borders is van zeven buitenlandse journalisten bekend dat ze worden vermist (4) of gegijzeld (3) in Syrië, maar dat zijn er waarschijnlijk meer. Het Committee to Protect Journalists (CPJ) schat dat er ongeveer twintig buitenlandse en Syrische journalisten vermist zijn in Syrië.

In de praktijk houden families en overheden verdwijningen vaak stil om het leven van de gegijzelde niet in gevaar te brengen en de hoogte van het gevraagde losgeld te drukken. Want ondanks de executie van James Foley en Steve Sotloff kwamen de voorbije jaren al een aantal journalisten vrij nadat er losgeld werd betaald. Zo kwamen de voorbije maanden onder meer een Duitser, vier Fransen en twee Spanjaarden vrij nadat losgeld werd betaald.

Terreurorganisaties als IS en Al-Qaeda hebben immers ontdekt dat ze met het ontvoeren van westerlingen flink geld kunnen verdienen. The New York Times berekende vorige maand dat Al Qaeda (en aan hen gelieerde bewegingen) de afgelopen vijf jaar in totaal 95 miljoen euro heeft verdiend aan de ontvoeringen. De prijzen van een gijzelaar zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Terwijl in 2003 gemiddeld 150.000 euro voor iemand werd gevraagd, kan dat tegenwoordig oplopen tot 7,5 miljoen.

Maar zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië weigeren te onderhandelen met terroristen omdat het alleen maar toekomstige ontvoeringen in de hand zou werken. De familie van James Foley bevestigde vorige week dat IS losgeld had gevraagd, maar de VS zouden geweigerd hebben dit te betalen.

Niet alle ontvoerde journalisten zijn overigens in handen van IS. Ook andere groeperingen, zoals het al-Nusra Front in Syrië, hebben buitenlandse journalisten en hulpverleners in hun macht. Die laatste groepering liet enkele weken geleden nog de Amerikaanse journalist Peter Curtis gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in