Op bezoek in de Estse hoofdstad Tallinn heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag in een reactie op een tweede onthoofdingsvideo van de Islamitische Staat (IS) benadrukt dat de VS zich ‘niet zullen laten intimideren’.

Hij voegde eraan toe dat het verslaan van de extremistische terreurgroep 'tijd zal vergen'. De bedoeling is dat IS 'geen bedreiging meer zal zijn' voor de regio. Obama zei dat zijn land rouwt om de onthoofde 'dappere' journalist Steven Sotloff, en sprak volgens een tweet van het persbureau Associated Press over een 'vreselijke gewelddaad' vanwege de terreurgroepering. De daders zullen voor de justitie worden gebracht, aldus Obama in een tweet van nieuwszender CNN.

De VS zullen blijven 'een regionale en internationale inspanning leiden tegen de barbaarse en lege visie die IS vertegenwoordigt', beloofde Obama volgens een tweet van de Amerikaanse zender ABC.

In verband met de crisis in Oekraïne en de onrust in de Baltische staten in verband met de houding van Rusland kondigde het Amerikaanse staatshoofd nieuwe Amerikaanse luchtmanoeuvres in het Balticum aan. Hij beloofde dat Estland 'er nooit alleen zal voor staan'.

Volgens de Britse commerciële zender ITV zei Obama dat Rusland een 'zware prijs heeft betaald voor zijn daden' in Oekraïne.

Hij vond het ook 'te vroeg' om zich uit te spreken over een staakt-het-vuren in Oekraïne.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in