Cameron: 'Betaal geen losgeld aan IS'
De Britse premier David Cameron Foto: EPA

Het dreigement van Islamitische Staat (IS) om de Brit David Haines te onthoofden, zal Groot-Brittannië er niet van weerhouden luchtaanvallen uit te voeren tegen de organisatie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond verklaard. Premier David Cameron roept de G8 dan weer op om geen losgeld te betalen aan terroristische organisaties.

In de video waarin de Amerikaanse journalist Steve Sotloff wordt onthoofd, dreigt IS ook zijn Britse collega David Haines te executeren. ‘Dat zal helemaal geen verschil maken wat onze strategie betreft’, verklaarde minister Hammond. ‘Als wij denken dat luchtaanvallen zouden kunnen werken, dan zullen we ze zeker overwegen. Voorlopig hebben we echter nog geen beslissing genomen om dat te doen.’

De minister verklaarde verder dat er eerder een poging werd ondernomen om Haines vrij te krijgen, maar die mislukte. Hammond gaf geen verdere details over de inhoud van die operatie.

Losgeld

Premier Cameron verklaarde in het parlement dat Groot-Brittannië de druk zal opvoeren bij de G8 om ervoor te zorgen dat de leden zich aan de afspraak houden om geen losgeld te betalen aan terroristische organisaties zoals IS. Frankrijk, Spanje en Italië zouden eerder toegestaan hebben dat er geld werd betaald voor gijzelaars en zelfs meegewerkt hebben aan dergelijke operaties.

'Groot-Brittannië blijft dit beleid verderzetten, net als de Verenigde Staten, maar we moeten onze inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat ook de andere landen zich aan hun woord houden', aldus Cameron, die evan overtuigd is dat IS-militanten al voor miljoenen aan losgeld-betalingen ontvingen. Daarmee worden volgens de premier ook operaties betaald die Groot-Brittannië rechtstreeks schaden.