Beveiliging politietoren te kraken met smartphone
Foto: Belga

De peperdure nieuwe politietoren in Brussel, waar onder meer de antiterreurcel huist, is bijzonder slecht beveiligd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. In amper negen seconden tijd kon een expert die de beveiliging moest checken er 'inbreken'.

Sinds april 2014 huizen zo'n duizend speurders en andere topflikken in het zogenaamde RAC-gebouw in het centrum van Brussel. 

Het badgesysteem van het gebouw zou erg makkelijk te kraken zijn. De code van de badge staat gewoon op de kaart genoteerd. Maar het systeem is ook eenvoudig te kraken met een simpele smartphone. Met het zogenaamde NFC-functie (die staat er tegenwoordig standaard op, en wordt onder meer gebruikt voor elektronische betalingen) kan je alle gegevens die nodig zijn om binnen te raken kopiëren. 

Het was op vraag van de politietop dat de Federal Computer Crime Unit de beveiliging van het gebouw controleerde en een rapport opstelde. 

‘We hebben een toegangssysteem laten installeren dat moest voldoen aan zeer hoge normen. Maar uit de test bleek dat er een paar hiaten in het systeem zaten. We hebben onmiddellijk bijkomende maatregelen getroffen en zullen nu samen met de beveiligingsfirma bekijken hoe we het probleem kunnen verhelpen’, zei woordvoerder Peter De Waele aan VRT-radio.

De politie zit verveeld met de zaak en eist dat de firma die de veiligheid in orde moet brengen dat ook onmiddellijk komt doen. Om te voorkomen dat terroristen of andere personen met slechte bedoelingen de toren binnendringen, worden intussen politiemensen ingezet als 'deurwachters'.