Slikken
Foto: © VRT

Twee straffe meiden mochten de spits afbijten in de eerste aflevering van Buitengewoon op Eén, een tiendelige serie over kinderen en jongeren die buitengewoon onderwijs volgen. Evy (17) revalideert nu al zeven maanden van een operatie aan haar been en zit daarom in een rolstoel. Maar we zagen haar ook daarvoor bezig, op een theaterpodium. En ze vergat haar tekst niét!

Voor Faye (4) is de rolstoel een grote vooruitgang: begin vorig schooljaar moest ze de klas nog binnengedragen worden. Nu kiest ze zelf waar ze heen rijdt. Ze leert ook stappen - met veel ondersteuning - en rechtop zitten. De dokters zeiden dat ze blind zou zijn, maar Faye kijkt verdraaid goed uit haar doppen.

Buitengewoon of gewoon onderwijs: dat debat is hier niet aan de orde. Deze twee zitten op hun plaats bij leerkrachten en hulpverleners die hen zoveel mogelijk stimuleren en zoeken naar wat deze kinderen en jongeren wél kunnen. De tv-makers weten een ocharme-aanpak goed te vermijden. Dat belet niet dat je als kijker meer dan eens moet slikken. Wat een doorzettingsvermogen zeg. Smaakt naar meer.

Wat vond u van dit programma? Reageer via de knop rechtsboven.

Buitengewoon, dinsdag 22.30 uur Eén.