Onthoofdingsvideo Sotloff is authentiek

De terreurgroep Islamitische Staat heeft een video verspreid waarin de Amerikaanse journalist Steven Sotloff wordt onthoofd. De Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten heeft ondertussen bevestigd dat de beelden authentiek zijn.

Sotloff was in augustus 2013 op reportage in Syrië toen hij ontvoerd werd. Sindsdien is niets meer van de man vernomen, maar na de dood van James Foley, de Amerikaanse journalist die door IS in een executievideo werd omgebracht, nam de vrees voor het lot van Sotloff verder toe.

Dinsdag heeft de terreurgroep dan een video verspreid waarin ook Sotloff onthoofd wordt. De video is getiteld 'A second message to America' (een tweede boodschap voor Amerika) en begint met beelden van de Amerikaanse president Barack Obama die de wereld toespreekt na de moord op Foley. Die speech maakte duidelijk weinig indruk op IS. ‘Ik betaal de prijs voor de tussenkomst van de VS in Syrië’, zegt Sotloff daarna.

Vervolgens neemt een IS-beul het woord. 'Net zoals jij ons land en onze bevolking maar blijft bestoken, zal mijn mes de nek van jouw bevolking blijven raken', klinkt het.

Emotionele oproep moeder

De moeder van Sotloff deed vorige week nog een oproep aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi om haar zoon vrij te laten. ‘We hebben Steven meer dan een jaar niet gezien en missen hem heel erg. We willen hem weer veilig thuis hebben en hem kunnen knuffelen’, zei ze in de boodschap die door nieuwszenders Al-Arabya en CNN werd uitgezonden.

Sotloff werkte onder andere voor het weekblad Time, de Christian Science Monitor, het blad Foreign Policy en het tijdschrift World Affairs.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in