Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en viceminister-president en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hebben het eerste schoolgebouw geopend dat via publiek-private samenwerking is gerealiseerd. Het gaat om het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel.

Het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel is een passiefbouw van 4.400 vierkante meter en is het eerste gebouw in een rij van 165. Er lopen ongeveer 300 leerlingen school en er werken vijftig leerkrachten. Het wordt gefinancierd via 'publiek-private samenwerking', een samenwerking dus tussen de overheid en de privésector, AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. De pps werkt volgens het principe dat de vennootschap het gebouw ontwerpt, bouwt, financiert en onderhoudt. Het schoolbestuur betaalt in ruil daarvoor dertig jaar lang een vergoeding.

‘Scholen van Morgen’ is het prestigieuze project dat werd gelanceerd onder minister Frank Vandenbroucke (SP.A). De voorganger van Crevits, Pascal Smet, legde in maart van vorig jaar de eerste steen van het project in Londerzeel. 

De totaal geplande projecten moeten meer dan 200 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen opleveren tegen midden 2017. Er is een investeringsbedrag van 1,5 miljard euro mee gemoeid. Maar het is nog de vraag wat de gevolgen daarvan zullen zijn voor de Vlaamse regering. Eind mei bleek immers dat Europa mogelijk zou eisen dat dat totale bedrag in de overheidsbegroting moet ingeschreven worden. Het gaat om een technisch probleem, dat voor de begroting grote gevolgen zou kunnen hebben. 

Maar de PPS-constructie kreeg ook op andere vlakken al veel kritiek. Het katholieke onderwijsnet legde in De Standaard eerder al de pijnpunten bloot: 'De vennootschappen schuiven risico's naar de scholen door, zoals de kosten voor het verleggen van de nutsleidingen. Er worden wijzigingen aangebracht, ook na het verkrijgen van de bouwvergunning. Zo vervalt plots een gevelbekleding, wegens te duur.' Groot probleem was dat de kostprijs steeds hoger bleek uit te komen. De vergoeding wordt bijvoorbeeld elk jaar met een procent verhoogd, bovenop de indexering. Ook de koepel van het onderwijs van steden en gemeenten willen liever mee vrijheid, dan het carcan van de pps.