Precies 10 jaar geleden stierven 300 schoolkinderen in drama van Beslan
Foto: belga

Dag op dag tien jaar geleden vielen Tsjetsjeense rebellen een school in Beslan, Noord-Ossetië. Drie dagen later maakten Russische veiligheidstroepen een einde aan de gijzeling. Er vielen minstens 334 doden, onder wie 186 schoolkinderen, en meer dan 800 gewonden. De herdenking in Rusland gebeurt in mineur.

Op de plek van de gijzeling hangen honderden foto’s van de slachtoffers van de gijzeling. Van School Nummer Een is niet veel meer over dan een paar muren en wat puin. Het stadsbestuur heeft beslist dat dat zo blijft, als blijvend eerbetoon aan de slachtoffers van het drama.

Op 1 september 2004 vielen net na de eerste schoolbel gemaskerde Tsjetsjeense mannen en vrouw de school binnen. De 1.100 leerlingen en leerkrachten werden bijeengedreven in de klasjes. Ze werden er drie dagen gegijzeld in de snikhete klaslokalen, zonder eten en drinken. De Tsjetsjeense rebellen probeerden met de gijzeling de terugtrekking van de Russische troepen in hun land te forceren.

Onmiddellijk na de bestorming schoten de gijzelnemers twintig leraars dood. Ze gooiden de lichamen uit een raam op straat, om te tonen dat het hen menens was. De belegering van de Russische veiligheidstroepen die daarop volgde, zou drie dagen duren en beëindigd worden met een bestorming van de school waarbij honderden doden vielen. De Russische president Vladimir Poetin kondigde twee dagen van nationale rouw aan.

Tien jaar later is Rusland Beslan aan het vergeten, schrijft de regeringskritische krant The Moscow Times. De crisis in Oekraïne gaat met alle aandacht lopen en Noord-Ossetië is en blijft een uithoek aan de grens met Georgië waar de doorsnee-Rus ver vandaan wil blijven.

Een vertegenwoordiger zal vandaag de ruïne van de school in Beslan bezoeken en er een bloemenkrans neerleggen, samen met de gouverneur van de provincie, Taymuraz Mamsurov. Zijn twee kinderen overleefden de gijzeling tien jaar geleden.