Deleuze: ‘Probleem is niet de kamikaze, maar de slachtoffers’
Olivier Deleuze Foto: BELGA

De toekomstige federale meerderheid, die de liberalen bindt met N-VA en CD&V, zal de antisociale maatregelen van de vorige regering versterken. Dat heeft Olivier Deleuze, co-voorzitter van Ecolo, zaterdag verklaard tijdens de ‘zomeruniversiteit’ van de Franstalige groenen in Massembre.

‘Het probleem is niet de kamikaze (met slechts één Franstalige partij in de meerderheid, red.), maar zijn de slachtoffers. En wat men ons aankondigt, zal schade veroorzaken’, zo verwoordde Olivier Deleuze, samen met Emily Hoyos voorzitter van Ecolo, zijn vrees voor het programma van de toekomstige federale regering in de steigers.

Volgens Deleuze zal het in de zoektocht naar twintig miljard euro erg moeilijk zijn de bevolking te sparen als afstand wordt genomen van elke nieuwe heffing op de grote vermogens. De werknemers en de sociale steuntrekkers zullen de slachtoffers van de maatregelen zijn, voorspelde hij.

Na de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, kunnen de gemeenschapstaken die men werklozen wil opleggen een aantal beroepsactiviteiten in gevaar brengen. ‘Het wordt een radicalisering van de antisociale maatregelen van de regering-Di Rupo. De kamikazes zullen verder gaan en de onevenwichten versterken tussen wie leeft van arbeid en zij die leven van inkomens uit kapitaal’, hield Deleuze voor.

Na hun nederlaag bij de verkiezingen heeft Ecolo een proces van vernieuwing opgestart, dat bij het hervatten politieke jaar een tweede fase ingaat. De opkomst voor deze zomeruniversiteit lag met circa 750 personen iets lager dan eerdere jaargangen. In het voorjaar van 2015 kiest de partij nieuwe voorzitters.