‘Westen volgende doelwit van jihadisten’
Koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Foto: AP

Koning Abdullah van Saoedi-Arabië waarschuwt dat de westerse landen het volgende doelwit van de jihadististische dreiging zullen zijn als een ‘snelle’ reactie uitblijft. ‘Het terrorisme kent geen grenzen.’ De Verenigde Staten roepen op tot een wereldwijde coalitie tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS).

Koning Abdullah werd door de Saoedische krant Asharq al-Awsat en televisiezender Al-Arabiya geciteerd. Hij zei dat ‘het terrorisme geen grenzen kent, en het gevaar ervan verscheidene landen buiten het Midden-Oosten kan treffen’. De jihadisten van IS heersen al met brutaliteit over veroverde gebieden in Syrië en Irak.

Niets doen is ‘ontoelaatbaar’, zegt de Saoedische vorst. ‘U ziet hoe ze (de jihadisten) tot onthoofdingen overgaan en kinderen in de straten afgehakte hoofden laten zien’. ‘Het is geen geheim voor u, wat ze aanrichten en nog zullen aanrichten. Als we ze hun gang laten gaan, ben ik zeker dat ze na een maand in Europa staan en een maand later in Amerika.’

Abdullah riep op het terrorisme bestrijden met ‘geweld, verstand en snelheid’.

Coalitie

Intussen roept de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op tot ‘een gezamenlijke reactie geleid door de Verenigde Staten en de grootst mogelijke coalitie van landen’ tegen IS. Kerry doet dat in een opiniestuk voor The New York Times.

Kerry wil in de marge van de Navo-top volgende week op zoek gaan naar Europese partners. Na de top trekt Kerry naar het Midden-Oosten om er meer steun te krijgen van ‘de landen die het rechtstreekst bedreigd worden’. In de VN-Veiligheidsraad zal de Amerikaanse president Barack Obama een strategie tegen IS voorstellen, kondigt hij nog aan.

Ook in Amerika

Kerry merkt op dat de IS-strijders niet enkel in de regio een gevaar vormen, ‘maar overal waar ze erin slagen ongemerkt heen te reizen - ook naar Amerika’. De Amerikaanse minister brengt in herinnering dat ‘een aan IS gelinkte terrorist in mei vier mensen doodde aan het Joods Museum in Brussel’.

‘Met die brede coalitie zal de IS-kanker zich niet naar andere landen kunnen verspreiden. De wereld moet dit kwaad confronteren, en het uiteindelijk vernietigen’, aldus Kerry. ‘Extremisten kunnen enkel vernietigd worden wanneer verantwoordelijke landen en hun bevolking zich verenigen om zich tegen die extremisten te verzetten.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in