Crevits maakt half miljard vrij voor schoolgebouwen
Onderwijsminister Hilde Crevits. Foto: Bart Dewaele

De Vlaamse regering zal over vijf jaar gespreid een half miljard extra investeren in de vernieuwing van schoolgebouwen. Dat kondigt minister Hilde Crevits aan. Het bedrag betekent gemiddeld 100 miljoen euro per jaar. In het begin zal het wat minder zijn, op het einde wat meer. Dat staat in de weekendkrant van De Standaard.

Tegelijk zal Onderwijs stevig moeten besparen. Over hoeveel en hoe kan Crevits nog niets kwijt. Ze heeft wel aan alle onderwijsactoren gevraagd na te gaan hoe ze in hun organisatie kunnen bezuinigen.

De behoeften voor het vervangen of vernieuwen van de aftandse schoolgebouwen zijn alleszins enorm. De Vlaamse overheid subsidieert voor een groot deel (60 of 70 procent) de bouw van scholen van zowel het katholieke net als van steden en gemeenten. Daar liggen er (ver)bouwdossiers te wachten ten belope van respectievelijk 2,5 miljard en 610 miljoen euro. Het gemeenschapsonderwijs (GO!), waarvan de bouwkosten volledig betaald worden door de Vlaamse overheid, schat de behoefte voor de schoolgebouwen van dat net op 2 miljard euro.

De onderwijsnetten reageren voorzichtig positief op de plannen van Crevits. ‘Het stemt ons tevreden dat de minister in een context van besparingen dit bedrag opzij kan zetten voor infrastructuur,’ zegt Lieven Boeve, de nieuwe baas van het katholiek onderwijs. ‘Maar er is veel meer nodig en het zou goed zijn dat toekomstige investeringen al in een langetermijnplanning worden opgenomen.’