Nieuwe onthoofdingsvideo IS opgedoken
Op de achtergrond van de video is een moskee van de stad Mosoel te zien.

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe onthoofdingsvideo op YouTube geplaatst. Het moet dienen als waarschuwing voor de strijd tegen IS in het noorden van Irak.

De video waarin een vermoedelijke Koerdische man wordt onthoofd, werd donderdag onder de titel ‘Een bloedige waarschuwing’ op YouTube geplaatst. Het slachtoffer zit geknield voor een moskee in de door IS gecontroleerde Iraakse stad Mosoel.

De jihadisten waarschuwen ervoor dat anderen het zelfde lot zullen ondergaan als de Koerdische leiders van de regio hun banden met de Verenigde Staten niet doorknippen. De luchtaanvallen van dat bondgenootschap hebben er al voor gezorgd dat IS zich uit bepaalde regio’s moest terugtrekken.

De video doet denken aan de onthoofdingsvideo van de Amerikaanse journalist James Foley en volgt meteen nadat IS video’s vrijgaf van wat volgens hen een massa-executie van tientallen Syrische krijgsgevangenen is.

IS controleert nu ongeveer een derde van Syrië, vooral gebieden in het noorden en het oosten van het land. Dinsdag stelden onderzoekers van de Verenigde Naties al dat IS-strijders massale gruweldaden hadden begaan in Syrië. Publieke terechtstellingen zouden schering en inslag zijn, terwijl de lokale bevolking gedwongen wordt om toe te kijken. De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond gezegd dat de VS nog geen strategie vastgelegd hebben om de militanten van Islamitische Staat (IS) aan te pakken in Syrië.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in