Obama: 'We hebben nog geen strategie tegen IS’
Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond gezegd dat de VS nog geen strategie vastgelegd hebben om de militanten van Islamitische Staat (IS) aan te pakken in Syrië.

‘De focus van de VS blijft erin bestaan om de terroristische groepering te verslaan in Irak, maar daarvoor is ook een stabiele situatie in Syrië nodig, als deel van een regionaal antwoord op de dreiging’, aldus Obama.

‘We moeten duidelijke plannen hebben vooraleer er met het Congres overlegd wordt over een uitgebreider militair ingrijpen’, aldus Obama, die berichten in de media over een aankomende militaire actie in Syrië ‘voorbarig’ noemde.

'Al-Nusra Front achter gevangenname 43 VN-blauwhelmen'

Donderdag meldde de VN dat 43 blauwhelmen door een gewapende groep gevangen worden gehouden op het Syrische deel van de Golanhoogte. Op en rond de Golanhoogte woeden er al enkele dagen zware gevechten tussen het Syrische leger en bewapende extremisten.

De VS hebben het met al-Qaida gelieerde al-Nusra Front er donderdag van beschuldigd om samen met andere gewapende groeperingen verantwoordelijk te zijn voor de gevangenname van de 43 VN-blauwhelmen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een persbericht laten weten de 'onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating' te eisen van de soldaten van de vredesmacht van de VN. De VS 'veroordelen krachtig' de gevangenname van de 43 soldaten, alsook het geweld tegen de Undof-missie op de Golanhoogte.

Nog eens 81 andere blauwhelmen, ook van de Undof-missie, zitten momenteel vast op hun posities in de buurt van Ar Ruwayhinah en Burayqah.

De VN proberen de soldaten vrij te krijgen. Aan de Undof-missie nemen volgens de VN 1.223 blauwhelmen, uit de Fiji-eilanden Ierland, India, Nepal, Nederland en de Filipijnen, deel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in