Gewapende groep houdt 43 VN-blauwhelmen gevangen in Syrië
Foto: AFP

De VN meldt dat 43 blauwhelmen door een gewapende groep gevangen worden gehouden op het Syrische deel van de Golanhoogte. Nog eens 81 andere blauwhelmen zitten vast.

Het kantoor van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zegt dat de blauwhelmen donderdagochtend zijn opgesloten tijdens 'een moment van toenemend geweld tussen gewapende elementen en het Syrische leger'. Ze werden gevangen genomen in de buurt van de Quneitra-passage, die het Syrische deel van de Golanhoogte verbindt met het door Israël bezette deel. Wie ze gevangen houdt of welke nationaliteit de blauwhelmen hebben is niet duidelijk.

Op gezag van een Israëlische militaire functionaris tweette de Amerikaanse nieuwszender CNN dat het met al-Qaida gelieerde al-Nusra Front verantwoordelijk zou zijn. De 81 andere blauwhelmen, ook van de zogenaamde Undof-missie, zitten 'momenteel vast op hun posities in de buurt van Ar Ruwayhinah en Burayqah'.

Op en rond de Golanhoogte woeden er al enkele dagen zware gevechten tussen het Syrische leger en bewapende extremisten. De VN probeert de soldaten vrij te krijgen. Aan de Undof-missie nemen volgens de VN 1.223 blauwhelmen, uit de Fiji-eilanden Ierland, India, Nepal, Nederland en de Filipijnen, deel.

Ook in maart en mei 2013 werden VN-soldaten al eens betrokken bij het geweld aan de Golanhoogte. Toen kwamen ze ongedeerd weer vrij. In juni is het Undof-mandaat verlengd tot eind 2014. Doel van de VN-missie is waken over het staakt-het-vuren tussen Israël en Syrië.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in