Lage inflatie in België slecht nieuws
Foto: Bart Dewaele

De inflatie in België komt in augustus nog amper boven nul uit. Ze daalde van 0,34 procent in juli naar 0,02 procent. Dat is het laagste peil sinds november 2009 (-0,12 procent). Je kan nog amper van inflatie spreken, deflatie komt steeds dichterbij.

De consumptieprijsindex komt deze maand uit op 100,17 punten. Dat is een daling met 0,38 punt ten opzichte van de 100,55 in juli. De gezondheidsindex daalt in augustus met 0,34 punt en komt uit op 100,12 punten.

De daling van de index wordt vooral toegeschreven aan lagere prijzen voor groenten, motorbrandstoffen, fruit, vliegtuigtickets, aardgas en telecommunicatie. Een prijsstijging voor vlees compenseerde deels die prijsdalingen.

Met een inflatie van 0,02 procent kun je eigenlijk nauwelijks nog spreken van inflatie. Deflatie (een negatieve inflatie) komt steeds dichterbij en lijkt eigenlijk onvermijdelijk geworden. De kans dat de inflatie de komende maanden opeens gaat stijgen is immers zo goed als afwezig. 

Streefdoel

De Europese Centrale Bank streeft naar een gemiddelde inflatie op jaarbasis van net onder de 2 procent. Onder economen wordt dat gezien als het meest gezonde niveau: Door de prijsstijgingen kunnen bedrijven groeien, zonder dat consumenten echt in de problemen komen.

Maar in Europa blijft de inflatie nu al geruime tijd onder het procent.

Wat betekent dat nu? Ruben Mooijman, chef economie van De Standaard, analyseert:

Op zich hoeft een korte periode van negatieve inflatiecijfers niet per se rampzalig te zijn. Ook eind 2009 kenden we zo'n periode. Die heeft geen ernstige sporen nagelaten op de economie.
Het echte gevaar is dat de deflatie zou uitdiepen en we in een 'Japan'-scenario terechtkomen van een langdurige periode zonder groei. Volgens de ECB is dat gevaar beperkt. Enerzijds omdat de inflatie vooral gedrukt wordt door de dalende energieprijzen, wat geen structureel gegeven is. Maar we zien nu dat de inflatie op basis van de gezondheidsindex, waar sommige energieproducten uit gefilterd zijn, ook uiterst laag is.
De ECB houdt bovendien vol nog voldoende middelen in huis te hebben om negatieve inflatie te bestrijden. Maar dat argument wordt steeds minder overtuigend, omdat de maatregelen die de bank tot nu toe heeft uitgeprobeerd om de economie aan te zwengelen, weinig hebben uitgehaald.
Het lage inflatiecijfer is dus slecht nieuws.
Ruben Mooijman
Economie & Financiën

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in