25 Vlaamse scholen beginnen met immersie-onderwijs
Foto: BELGA

25 Vlaamse secundaire scholen gaan op 1 september van start met immersie-onderwijs. Met die onderwijsvorm worden vakken in een andere taal gegeven. Dat is al langer mogelijk in Wallonië, en Vlaanderen volgt nu ook dat voorbeeld.

Vijfentwintig scholen dienden een aanvraag in, en zij hebben van de administratie ook hun goedkeuring gekregen. Om les te mogen geven in een andere taal moet de leraar wel een diploma hebben in een andere taal, bijvoorbeeld Engels of Frans.

Toch is het niet de bedoeling alle leerlingen van een school te verplichten om mee te stappen in het project. Wanneer de directie pakweg aardrijkskunde aanbiedt in het Frans, dan moet dat vak ook nog altijd in het Nederlands worden gegeven.

Twintig procent

De vorige Vlaamse regering heeft in 2013 een decreet goedgekeurd dat scholen toelaat om tot twintig procent van hun vakken in een andere taal dan het Nederlands te onderwijzen.

Het project - met als officiële naam Content and Language Integrated Learning (CLIL) - doet denken aan het Waalse systeem ‘meertalig onderweg’. Alleen wordt bij het Waalse immersie-onderwijs tot 75 procent van de niet-taalvakken in het Nederlands of het Engels gegeven, en is het daar vooral in de basisschool populair. In Wallonië bieden 300 scholen immersie-onderwijs aan.