Belgische archeologen vinden onaangeroerde eetkamer uit 200 na Christus
Foto: Jeroen Poblome

De Leuvense archeologen die opgravingen verrichten in Sagalassos, een Romeinse stad in het huidige Turkije die in de 7de eeuw na Christus verlaten werd, hebben in een pas ontdekt gebouw drie kamers aangetroffen waarin zich enorme hoeveelheden etensmateriaal bevonden alsof het gisteren achtergelaten werd. ‘De tientallen aanwezigen ruimden de tafels om een of andere reden niet af, maar gooiden ze omver en hebben ze zo achtergelaten’, aldus professor Jeroen Poblome.

De archeologen vonden lepels, glazen kruiken en drinkbekers, olielampen en veel eetgerei in keramiek. Heel wat schalen en kommen lagen ondersteboven, vaak met etensresten er nog in zoals dierenbeenderen en verkoolde resten van planten, groenten en fruit. De aard van het gebouw en het gegeven van de groepsmaaltijd doen vermoeden dat het om een gilde of religieus of sociaal genootschap ging. Deze kwamen frequent voor in de Oudheid. Het is het eerste dergelijk gebouw dat in Turkije wordt opgegraven.

De onderzoekers troffen elders in een pottenbakkersatelier ook een kookfornuis uit de 6de eeuw aan - eveneens een unieke vondst in Turkije. Het betreft een eenvoudige vierkante constructie van zware stenen, dakpannen en bakstenen, waarmee vermoedelijk op houtskool gekookt werd. Op het kleine gat bovenaan passen de kookpotten met bolle bodem die eerder al in Sagalassos werden opgegraven en waarin vooral pappen en stoofpotjes werden bereid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig