Gert Verhulst dan toch in ‘De Slimste Mens ter Wereld’
Gert Verhulst Foto: pdw
Erik Van Looy heeft een grote vis binnengehaald voor De Slimste Mens: Studio 100-baas Gert Verhulst (46) heeft na jarenlang weigeren toegezegd. Opvallend is dat Verhulst bedenkingen had bij de manier waarop de quiz werd ‘gestuurd’.

De baas van Studio 100 heeft altijd geweigerd om mee te doen aan die quiz, omdat hij naar verluidt ‘enkel meedoet aan spelletjes waarvan hij op voorhand weet dat hij kan winnen’.

In Het Nieuwblad legde Verhulst vorig jaar uit dat hij niets tegen het programma had. ‘Ik volg het vrij geregeld en het blijft een ijzersterke quiz die heel goed in elkaar zit. Alleen heb ik een fundamenteel probleem met het feit dat de makers op bepaalde momenten kunnen beslissen welke kandidaat welke vragen krijgt. Dat doen ze in De Fotoronde en in Het Collectief Geheugen met de beeldfragmenten. In plaats van de kandidaten te laten kiezen, wijzen ze de vragen in die spelrondes toe. Ik vind dat zeer vreemd, want op die manier kun je de quiz goed sturen. Het zou logischer zijn om deelnemers gewoon te laten kiezen uit een stapel foto’s A, B of C. Voor mij is dat een van een belangrijkste redenen om niet mee te doen.’

Verhulst vond niet dat hij met zijn bezwaren tegen De Slimste Mens ter Wereld iets nieuws vertelde. ‘Als een verse kandidaat meedoet, gaat die er zelden in de eerste aflevering uit. Dat kun je sturen, waarmee ik niet zeg dat er wordt vals ­gespeeld. Ik zeg alleen dat dit niet zou kunnen in een quiz voor gewone stervelingen waarin voor geld wordt gespeeld .’ Woestijnvis reageerde dat op voorhand nooit vastligt welke fotoronde en welk beeldfragment een kandidaat krijgt.