RECENSIE. Kate Bush serveert geen hits, wel theater
Foto: AP

Op haar eerste van 22 concerten in Londen versterkte Kate Bush haar reputatie van excentrieke artieste. Wie verwacht had dat ze er na 35 jaar afwezigheid op het podium een hitconcert van zou maken, kwam zwaar bedrogen uit.

Geen ‘Wuthering Heights’, geen ‘Babooshka’, geen ‘Army Dreamers’. En eigenlijk ook weinig losse songs: het bijna drie uur durende concert van Kate Bush in Hammersmith Apollo begon met zes songs, en eindigde met een bisronde van amper twee songs. Centraal stonden de twee songcycli ‘The Ninth Wave’ en ‘A Sky of Honey’ die Bush uitbracht in 1985 en 2005, en die de zangeres bij deze een erg theatrale invulling gaf.

Of dat het publiek blij zal maken, is de vraag. Kate Bush trad na haar eerste tournee in 1979 nooit meer op, en leefde sinds de geboorte van haar zoon Albert (16) in de grootste privacy. In die tijd bouwde ze een geweldige naam op met een stel sterke albums en klassieke singles. Haar invloed reikt ver, en vooral in Groot-Brittannië is haar status haast goddelijk.

Dan terugkeren op het podium, en al die gekoesterde nummers links laten liggen? Bush kreeg het hele concert door ovatie na ovatie, maar tussen het eindapplaus was ook enig boegeroep te horen. De komende dagen komen er mensen uit de hele wereld naar Londen om haar te zien. Zullen ze blij zijn met de ver doorgedreven theatraliteit, en het manifeste ontbreken van veel van haar sterkste nummers?

Vanaf de eerste minuut bewoog het concert zich in een sfeer van bewondering. ‘Lily’ en ‘Hounds of love’ waren logge, funky aftrappers waarop Bush vriendelijk meewiegde. Zo lang is ze uit het zicht gebleven en zijn de iconische beelden van haar sensuele jonge lichaam blijven circuleren, dat het even wennen was dat ze nu een zwaardere vrouw van 56 is.

De stem is gelukkig intact, al kwam ze in het begin vaak maar met moeite uit boven de donderende drums. ‘Running up that hill’ was een eerste piek, ondanks een al te letterlijke versie van die song. Wat ons betreft was ‘Top of the city’, met zijn jazzy baslijn en dynamische opbouw, een stuk boeiender. Maar grosso modo wortelde de aanpak van de band in de atmosferische funksound die Peter Gabriel uitbouwde in de jaren 80. Weinig actueel dus.

Toen veranderde het concert totaal van richting. Confetti creëerde een gele golf in de lucht, rook vulde het podium, een windhoos werd geprojecteerd, en ineens zaten we in een symbolisch verhaal over een vrouw die verdrinkt en haar leven ziet passeren. Ineens was het geen concert meer, maar een mix van theater en opera, met het ervaren signatuur van Adrian Noble, bekend van de Royal Shakespeare Company.

Het werd een lang uitgesponnen verhaal met videoprojectie, een soort helicopter die over het publiek scheerde, stukjes toneel van onder meer het gezinnetje Bush dat naar een voetbalmatch kijkt. ‘The Ninth Wave’ is een zoektocht van de ziel naar zuivering, en op het einde werd Bush, die het personage acteerde, dus ook gered in een ronduit magnifieke enscenering, en kon ze met de hele band lustig ‘The morning fog’ zingen.

Was het daarbij gebleven en had de zangeres na de pauze haar repertoire aangehaald, het zou een prima concert geweest zijn. Maar na de pauze ging Bush gewoon verder met een tweede concept, dit keer gebouwd rond het vrij wazige ‘A sky of honey’, een celebratie van de zon, de vogels, het licht en de liefde. Tekstueel was het een dip van jewelste, muzikaal was het middelmatig, theatraal bleef het degelijk. Maar je kon wel een uur lang perfect genieten van Bush’s stemgeluid in een mooie pastorale context.

En toen kwam ze alleen terug om ‘Among angels’ te zingen, een van haar meest recente en minst bekende songs. Waarna de band erbij kwam voor een uitstekend ‘Cloudbusting’. En toen was het gedaan. Drie uur Kate Bush, en ‘maar’ twee hits? Bush toonde zich onverzettelijk en kwam niet meer terug. Artistiek heeft ze haar ei alleszins gelegd. ‘Before the dawn’ is ambitieus, doorwrocht, bombastisch en emotioneel. Maar ook pretentieus en erg eigenzinnig.

De setlist

1. Lily 
2. Hounds of Love 
3. Joanni 
4. Top of the City 
5. Running Up That Hill 
6. King of the Mountain (The Ninth Wave)
7. And Dream of Sheep 
8. Under Ice 
9. Waking the Witch 
10. Watching You Without Me 
11. Jig of Life 
12. Hello Earth 
13. The Morning Fog (A Sky Of Honey)
14. Prelude 
15. Prologue 
16. An Architect's Dream 
17. The Painter's Link 
18. Sunset 
19. Aerial Tal 
20. Somewhere in Between 
21. Nocturn 
22. Aerial (BIS)
23. Among Angels 
24. Cloudbusting