Fietspad mogelijk breder door elektrische fiets
Foto: imageglobe
De Vlaamse overheid houdt vanaf volgend jaar bij de aanleg van nieuwe fietspaden rekening met elektrische fietsen. De fietspaden kunnen breder worden en minder scherpe bochten krijgen.

Mobiliteitsorganisaties zijn ongerust over het hoge aantal ongevallen met fietsers. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar hebben twintig procent meer fietsers een ongeluk gehad. ‘Vooral oudere fietsers hebben vaker iets voor, ze zien en horen minder goed. We moeten onderzoeken of de opmars van de elektrische fiets daar voor iets tussenzit’, zegt het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid.

De Vlaamse overheid ziet alvast een verband, en bekijkt daarom of de elektrische fiets aanpassingen afdwingt aan fietspaden. Het gaat dan om bredere stroken en minder scherpe bochten. 'Maar vandaag is er nog geen duidelijkheid of daardoor elk nieuw fietspad breder zal zijn en minder bochten krijgt', aldus  Ilse Luypaerts, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer. De elektrische fiets krijgt door de integratie in het vademecum fietsvoorzieningen dezelfde plaats als de bromfiets. 

Als de fietspaden breder worden, betekent dat niet dat de autorijvakken smaller worden. Er wordt meer ruimte benut in de bermen.Het Agentschap Wegen en Verkeer zal vanaf volgend jaar niet alleen nieuwe fietspaden op gewestwegen aanpakken. Ook bestaande fietspaden die de overheid heraanlegt, krijgen een opfrisbeurt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in