Anticipatie groot voor Kate Bush
Foto: Peter Vantyghem
Na maanden wachten is het zover. Om kwart voor negen (Belgische tijd) begon Kate Bush aan haar eerste concert in een lange reeks.

Alle concerten vinden plaats in Hammersmith Apollo een relatief intieme zaal in West-Londen. Een goeie 100.000 mensen konden een ticket bemachtigen voor de concerten.

In Groot-Brittannië zwol de hype de jongste dagen alsmaar aan. Het is 35 jaar geleden dat Bush live naar buiten kwam. Haar eerste tournee vatte ze destijds in 1979 zo perfectionistisch op dat ze nadien jarenlang niet meer over toeren wilde horen spreken. Tot in 2013 ineens de zin terugkwam Gisteren speelde de zangeres al een soort try-out voor vrienden en familie. Daar lekte tot dusver niets van uit. Wel is intussen duidelijk dat Bush even ambitieus en perfectionistisch te werk ging. In het programmaboekje staat ze als auteur vermeld van het multimediale spektakel, dat Before The Dawn heet.

Opvallend: twee lange suites staan op de setlist. Waar fans graag een pleiade aan hits willen, kiest Bush ervoor om zowel 'The Ninth Wave' als 'A Sky of Honey' integraal uit te voeren. Er is een boot voorzien, en een helikopter. De theaterregisseur Adrian Noble is in deze theatrale aanpak de rechterhand van Bush. Of Bush ook hits zal spelen, leest u later op de avond op DSOnline.