Waakpeil op ruim 35 waterlopen overschreden
Wateroverlast in de West-Vlaamse gemeente Torhout. Foto: Michel Vanneuville
Door de hevige regenval zijn in het Dender- en Demerbekken verschillende wachtbekkens aangesproken. Op vier plaatsen is het alarmpeil bereikt, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). 'Het heeft veel meer geregend dan voorspeld', verduidelijkt Katrien Smet (VMM). 'Op verschillende plaatsen viel de afgelopen 24 uur tot zestig liter per vierkante meter, wat uitzonderlijk veel is.'

In het Denderbekken zijn wachtbekkens aangesproken langs de Bellebeek en de Vondelbeek. In het Demerbekken is het grote wachtbekken Schulensmeer geopend. Op vier waterlopen is dinsdagavond een alarmpeil bereikt. Dat is het geval aan de Stampkotbeek (Wannegem-Lede/Kruishoutem), Bellebeek (Essene), Ijse (Huldenberg) en de Demer (Spalbeek/Hasselt).

Waakpeil op 35 waterlopen

Daarnaast is het waakpeil op ruim 35 waterlopen overschreden. Waar dat dinsdagmiddag vooral in het centrum en het oosten van Vlaanderen was, is dat dinsdagavond over het hele Vlaamse gewest zo. Maar de toestand zal verbeteren. 'Er wordt na middernacht geen regen meer verwacht, waardoor de waterpeilen snel zullen dalen,' weet Katrien Smet van VMM.

‘Een waakstand betekent dat de waterlopen gezwollen staan en buiten hun oevers treden, maar dat er geen huizen bedreigd worden’, verduidelijkt Smet. ‘Op verschillende plaatsen kunnen niet-kritieke overstromingen optreden, wat betekent dat weilanden en akkers onder water kunnen lopen.’

Van de Limburgse waterlopen heeft de Dommel in Neerpelt een waakstatus, net als de Grote Laak (Tessenderlo), Mangelbeek (Lummen), de Demer (Spalbeek/Hasselt) en de Gete (Budingen).

In Vlaams Brabant kreeg de Dijle in Sint-Joris-Weert en Korbeek-Dijle een waakstatus, net als de Leigracht (Neerijse), de Barebeek (Elewijt) en de Molenbeek. Ook de Kleine Gete in Ezemaal (Landen) trad al buiten haar oevers.  In Overijse was het waterpeil van De Ijse even alarmerend.

In de provincie Antwerpen geldt de waakstand voor de Benedenvliet (Aartselaar), Kleine Aa ( Essen en Wuustwezel), Mark (Minderhout) en Aa (Turnhout).

Wegen lopen onder

De Vlaams-Brabantse brandweerkorpsen hadden het erg druk. De brandweer van Asse, die ook de oproepen verwerkt voor de korpsen van Lennik en Opwijk, kreeg in totaal een 50-tal telefoontjes voor ondergelopen kelders en straten. Nergens was de toestand nijpend, alleen in Liedekerke leek het er even op dat een woning moest ontruimd worden. In Overijse was de toestand even kritiek, toen heel wat riolen het regenwater niet meer konden slikken.

In Zaventem moest de brandweer water wegpompen op het kruispunt van de Woluwelaan en de Leuvensesteenweg, terwijl de Vossemstraat in Sterrebeek een modderstroom van de nabije landbouwvelden te verwerken kreeg. In Tienen en Landen had de brandweer wel handenvol werk met telkens een 50-tal noodoproepen.

In Londerzeel waren op de A12-autosnelweg twee rijstroken versperd door wateroverlast en in Brussel werden de Montgomerytunnel, de Georges-Henritunnel, de Stefaniatunnel en de Navo-tunnel geheel of gedeeltelijk afgesloten voor het verkeer.

In Torhout en Ruddervoorde, in West-Vlaanderen, krijgt de brandweer verschillende oproepen van wateroverlast. In Ichtegem liep een brouwerij onder water. 

In het centrum van Boom en het nabijgelegen industrieterrein waren er problemen. De Boomse brandweer kreeg een vijfentwintigtal oproepen te verwerken, zowel voor ondergelopen straten als enkele woningen. De wateroverlast zorgt er lokaal voor enkele ondergelopen industrieterreinen en veel verkeershinder. In de regio liepen verder in Breendonk enkele straten onder. 

In Antwerpen kreeg de Boomsesteenweg het dan weer zwaar te verduren, de brandweer had er de grootste moeite om het water weg te pompen aan het kruispunt met de Terbekehofdreef. Op en rond de Antwerpse Ring zorgde het regenweer voor beperkte hinder.

De brandweer van Schoten stond paraat om te voorkomen dat het wassende water de huizen in enkele woonwijken zou binnenkomen. Zo stond de Brechtsebaan blank.