Elektriciteit kwart goedkoper geworden
Foto: BELGA

De prijs die kleinverbruikers betalen voor elektriciteit is vorig jaar met 24 procent gezakt. Aardgas werd in 2013 zo’n 15 procent goedkoper.

Tot die conclusie komt de toezichthouder voor de energiesector Creg na het vergelijken van de prjizen bij ons en in onze buurlanden. Daaruit blijkt ook dat door de daling de elektriciteitsprijs in ons land teruggevallen is tot het niveau van onze buurlanden.

Voor aardgas betaal je in ons land gemiddeld wel iets meer. De Creg berekende dat het verschil zo’n 1 euro per MWh betaalt. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 23.260 kWh per jaar betekent dat een verschil van zo’n 23 euro.

Als oorzaak van de prijsdaling verwijst de Creg naar de aanpassing van de prijsformules door de leveranciers. Sinds begin 2013 gelden immers andere regels voor de indexering van de energieprijzen. De gasprijs is ook niet langer gekoppeld aan de olieprijs.

De prijsdaling gaat ten koste van de leveranciers. Want uit het onderzoek blijkt dat de prijzen op de groothandelsmarkt, waar de leveranciers hun contracten aankopen, nagenoeg gelijk zijn gebleven.

Overstap

De Creg wijst erop dat kleinverbruikers nog steeds veel geld kunnen besparen door van leverancier te veranderen. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik loopt het verschil tussen de duurste en goedkoopste leverancier op tot zo’n 169 euro voor stroom, en nog eens evenveel voor gas. Dat verschil was in 2012 wel nog groter, wat aantoont dat de prijsverschillen tussen de leveranciers onderling zijn afgenomen.

Wat is voor u de meest voordelige energieleverancier? Bereken het met onze eenvoudige simulator