Brussels Airlines vliegt weer op ebola-landen
archiefbeeld. Foto: BELGA
Brussels Airlines vliegt vanaf woensdag opnieuw naar de getroffen ebolalanden in Afrika. De luchtvaartmaatschappij gaat geen bestemmingen meer combineren om zo de maximumcapaciteit te benutten, zegt woordvoerder Geert Sciot dinsdag.

Woensdag vertrekt de eerste vlucht opnieuw naar Freetown in Sierra Leone. Donderdag vliegt Brussels Airlines naar Monrovia in Liberia en vrijdag naar Conakry in Guinee. Enkel tijdens de heenvluchten zal er een tussenstop gehouden worden in Senegal. De Belgische luchtvaartmaatschappij is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die momenteel vliegt op Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.

De vraag naar vluchten was enorm groot. 'Er stonden ondertussen al 700 mensen op de wachtlijst in Freetown', zegt Sciot. 'Daarom combineren we geen twee bestemmingen meer, zoals we voorheen deden, maar vliegen we rechtstreeks naar het land om onze maximumcapaciteit volledig te benutten.'

Sciot wijst ook op het aandringen van de VN om opnieuw vluchten naar de getroffen landen te organiseren. 'Er moest dringend 40 ton medische cargo naar de Afrikaanse landen worden overgebracht. Daarom moesten we zo snel op zoek naar oplossingen.'

Ongerust

Eén bemanningsploeg is vandaag al vertrokken om de tussenstop voor te bereiden. Maar het is duidelijk dat niet al het personeel happig is om te vertrekken. 'Nu beschikken we over een bemanning. Maar we begrijpen de ongerustheid van het personeel en bekijken dus geval per geval', aldus Sciot, die ook aangaf dat de luchtvaartmaatschappij ondertussen blijft overleggen met het personeel en de vakbonden.

Brussels Airlines besliste zaterdag om de vluchten naar de getroffen landen te annuleren wegens 'operationele redenen', omdat een tussenstop niet langer mogelijk was in Senegal.

Buitenlandse Zaken vraagt voorlopig niet aan Brussels Airlines om de vluchten naar Sierra Leone, Liberia en Guinee op te schorten. Wel blijft het reisadvies naar deze landen ongewijzigd en wordt het dus afgeraden om naar de "ebola-landen" af te reizen. Dat zegt Joren Vandeweyer, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.