Van transgender tot tribute: klaar voor de Emmy Awards?
Foto: rr
Deze nacht worden voor de 66ste keer de prestigieuze Emmy Awards uitgereikt. Paradepaardjes als Masters of Sex, Scandal en Mad Men nemen het op tegen Breaking Bad en House of Cards. We lijstten voor u vijf weetjes op over de show van vanavond.

MAANDAG?

De Emmy Awards worden dit jaar een maand te vroeg en op een weekdag uitgereikt. NBC, het netwerk dat de ceremonie dit jaar uitzendt, zette de avondvullende show naar verluidt een maand vroeger op het programma om niet in het vaarwater van NFL-wedstrijden te zitten. En hoewel de awards al enkele jaren op verschillende dagen worden uitgereikt, staat de show dit jaar waarschijnlijk enkel niet op zondag dankzij Beyonce, Miley en Swift en hun aanwezigheid op de VMA's.

EERBETOON AAN ROBIN WILLIAMS

Billy Christal, collega en vriend van Robin Williams, werd verantwoordelijk gesteld voor het in memoriam-onderdeel. Hij zal zijn eer bewijzen aan de recentelijk overleden komiek.

KERRY WASHINGTON KAN GESCHIEDENIS SCHRIJVEN 

Slechts vier zwarte actrices haalden voor haar een nominatie binnen. Als Kerry Washington vanavond haar nominatie verzilvert, wordt ze echter de eerste die ook effectief een award krijgt voor haar rol. Washington werd genomineerd voor haar hoofdrol in de serie Scandal, maar zou de prijs weleens aan haar neus voorbij kunnen zien gaan. Lizzy Caplan, seks researcher in Masters of Sex, en Julianna -The Good Wife - Margulies worden getipt als de grootste kanshebbers.

LAVERNE COX SCHRIJFT AL GESCHIEDENIS

De actrice speelt Sophia Burset in ‘Orange is the new black’ en werd genomineerd voor een Emmy in de category 'gastrol in een comedyreeks'. Haar nominatie deed stof opwaaien, omdat ze de eerste openlijk transgender vrouw zou zijn die genomineerd werd voor een Emmy. In werkelijkheid gaat die eer naar componist Angela Morley, die decennia geleden verschillende keren genomineerd werd voor haar scores van Dallas, Dynasty en ook al een Emmy won. Cox wordt dan weer wel de eerste transgender actrice die genomineerd is.

UW GASTHEER

De naam Seth Meyers zegt u misschien niet veel, maar in de VS is hij best bekend. De man ruilde onlangs zijn carrière bij 'Saturday night live' in voor een bij 'Late night'. Hij won zelf een Emmy Award in 2011 en weet dus hoe het voelt om op het podium te staan.