Ice Bucket Challenge krijgt Gaza-variant
De Palestijnse journalist Al-Aloul doet de Rubble Bucket Challenge te midden van het puin van gebombardeerde gebouwen in Gaza. Foto: screenshot YouTube

De Palestijnse journalist Ayman al-Aloul vond het idee van de populaire Ice Bucket Challenge naar eigen zeggen leuk. Hij ondervond echter een probleem: in Gaza is water te kostbaar om over je hoofd te gieten, en ijsblokjes maken is er moeilijk. Hij kwam dan maar op de proppen met een Palestijnse versie: de Rubble Bucket Challenge.

In het filmpje dat Ayman al-Aloul zaterdag op YouTube postte, zegt hij dat water schaars is in Gaza, maar brokstukken en puin van verwoeste gebouwen zijn er in overvloed. In plaats van een emmer ijskoud water laat hij daarom een emmer met puin en zand over zijn hoofd kieperen. Daarmee vraagt hij geen aandacht voor de ongeneeslijke ziekte ALS, maar voor de situatie in de Gazastrook.

‘Ik moest iets doen en een boodschap over Gaza sturen naar de hele wereld’, zegt de 42-jarige al-Aloul.

Het idee is ondertussen al verscheidene keren gekopieerd, zowel in als buiten Gaza. Op Facebook is een Rubble Bucket Challenge-pagina opgericht, waarop filmpjes worden gepost van mensen die de uitdaging aangaan.