'800 megawatt besparen door verlichting in gebouwen aan te passen'
Foto: Photo News

Volgens een onderzoek van de Bond Beter Leefmilieu, waarover de VRT-redactie bericht, kunnen we het met beduidend minder stroom doen in scholen, ziekenhuizen, kantoorgebouwen en openbare gebouwen, en dat kan ook zonder grote kosten.

'Een efficiëntere verlichting voor de dienstensector op grote schaal, waarbij in 75 procent van de gebouwen 40 procent elektriciteit op de verlichting bespaard wordt, kan een besparing van meer dan 800MW aan piekvraag opleveren', klinkt het in een persbericht.

Volgens de organisatie kan een relighting binnen de twee maanden uitgevoerd worden en levert dat een besparing van 50 tot 70 procent op. De investering verdient zich tussen de één en vier jaar terug.

'Niets dan voordelen dus', zo bevestigt Robin Bruninx van energiestudiebureau Encon. 'Gerichte begeleiding en financiële ondersteuning moeten bedrijven over de streep trekken.'

Allesomvattend noodplan

'Relighting is slechts een eerste stap. Wij roepen de Vlaamse en federale regering op om een allesomvattend noodplan voor energie-efficiëntie opmaken', zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

'Besparingsmaatregelen kunnen bijdragen aan een oplossing op korte termijn, maar bieden ook een structureel antwoord aan de bevoorradingszekerheid op de lange termijn, het klimaatprobleem en een stijgende energiefactuur.'

Voorbeelden uit het buitenland tonen dat het mogelijk is om snel energie te besparen, zo klinkt het voort. Zo slaagt Japan er in om een derde van de weggevallen nucleaire capaciteit te vervangen door energiebesparing.