Nederlandse bende waarschijnlijk achter plofkraak in Essen
Politie onderzoekt de bank. Foto: vtm

In Essen in de provincie Antwerpen, vlakbij de Nederlandse grens, is de brandweer zondagochtend rond 2.15 uur uitgerukt, aanvankelijk voor een woningbrand, maar bij aankomst bleek het om een plofkraak van de bankautomaat te gaan van een Argenta-kantoor. Alles wijst in de richting van Nederlandse daders.

‘Het moet nog maar net gebeurd zijn, want toen we aankwamen stonden twee gasflessen met duct-tape errond nog in brand. We zagen een kluis op de oprit liggen’, klinkt het bij de brandweer. Het gas wordt met een leiding in de automaat ingespoten om deze vervolgens te doen exploderen. ‘Het was een zware ontploffing, de hele binnenkant van het kantoor is vernield.’

De Essense brandweerlieden troffen op de oprit een aantal briefjes van 50 euro aan. Die briefjes waren automatisch besmeurd met inkt, bedoeld om ze waardeloos te maken. Briefjes met een andere waarde werden mogelijk meegenomen door de dader(s). Het is nog niet duidelijk of deze briefjes door verf zijn geneutraliseerd. Het parket is een onderzoek gestart naar de feiten.

Ondertussen werd de bankkoffer teruggevonden op de openbare weg nabij Roosendaal. Dat en het feit dat verschillende getuigen mannen met bivakmutsen zagen wegrijden in een zwarte BMW met Nederlandse nummerplaten, doet de politie vermoeden dat het om een Nederlandse bende gaat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in