‘Ik kan niet ademen!’
Duizenden mensen kwamen protesteren tegen ongeoorloofd politiegeweld. Foto: AP

Duizenden mensen betoogden zaterdag op het New Yorkse Staten Island na de dood van Eric Garner. De man stierf nadat hij door een politieman hardhandig in een houdgreep werd genomen. De betogers protesteerden, net als in Ferguson begin vorige week, tegen ongeoorloofd politiegeweld.

Garner, een 43-jarige zwaarlijvige Afro-Amerikaanse man met astma, werd vorige maand gearresteerd door de politie op verdenking van illegale sigarettenverkoop. Vijf agenten probeerden Garner tegen de grond te werken, en uiteindelijk gebruikte een politieman een illegale wurggreep op Garner.

Op videobeelden van de arrestatie die op het internet circuleren, is duidelijk te horen hoe Garner aangeeft dat hij geen adem krijgt. De politieman houdt hem echter in bedwang tot hij niet meer reageert. Pas nadien wordt een ambulance gebeld.

Garner stierf korte tijd na de arrestatie. De politie van New York liet eerst weten dat Garner gestorven was aan een hartaanval, maar een autopsie wees later uit dat de wurggreep en de druk op zijn borst Garner fataal werden.

'Het leven van zwarten telt'

Duizenden mensen kwamen zaterdag naar Staten Island afgezakt op vraag van het National Action Network (NAN) van de bekende Afro-Amerikaanse mensenrechtenleider Al Sharpton. Ze kwamen er protesteren tegen de politiepraktijken die Garner en eerder ook de tiener Michael Brown in Ferguson, Missouri het leven kostten.

‘Ik kan niet ademen!’ scandeerden de betogers op Staten Island, verwijzend naar de waarschuwing van Garner aan het adres van de politie. ‘Het leven van zwarten telt’, was te lezen op plakkaten. Sommige actievoerder riepen op tot de arrestatie van de politieman die de houdgreep had toegepast.

De betogers hielden onder massale politiebegeleiding een mars tot op de plek waar Garner was opgepakt, vlakbij het bureau van de procureur van Staten Island. Die beloofde al dat voor een jury zal beslist worden over eventuele vervolgingen in deze zaak. Eerder had ook al kersvers burgemeester Bill De Biasio de beelden van de arrestatie ‘verontrustend’ genoemd en een onderzoek bevolen.