Hoteluitbaters maken zich grote zorgen over Airbnb, een website waarop mensen kamers kunnen aanbieden. In één jaar tijd zijn er namelijk zeventig procent meer kamers beschikbaar, volgens cijfers van De Tijd.

Ook in België kent het platform Airbnb een groot succes en dat zint de hotels niet. Bezoekers van de website hebben nu keuze tussen meer dan 4.500 kamers. 2 op 3 zijn appartementen of huizen, de rest kamers. Drie keer meer reizigers die naar België komen maken er nu gebruik van. 200.000 mensen boekten al een kamer via Airbnb in België. 

De hoteluitbaters hekelen de oneerlijke concurrentie. 'Soms worden volledige huizen en appartementen aangeboden, aan vier maal de marktprijs', aldus een hoteluitbater aan VTM. Daarbij komt dat particulieren via Airbnb geen belastingen betalen en de regels veiligheid en hygiëne voor hen een pak minder streng zijn. Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen bevestigt in De Tijd dat veel bedrijven problemen hebben met Airbnb. Niet met de gereglementeerde B&B's die zich daarop aanbieden, wel met de ongereglementeerde. 

Volgens Airbnb zelf hoeft de hotelwereld niet te vrezen, en zijn er genoeg reizigers voor het hele aanbod. Zij mikken op een andere markt, zo klinkt het. 

De vorige Vlaamse regering kondigde al aan het fenomeen strenger te zullen aanpakken. Vlaanderen maakt momenteel een lijst op van de beschikbare logies. Als zij niet geregistreerd zijn, riskeren ze een boete van 250 euro. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig