Westvleteren moet etiketloze flesje inruilen
Foto: rr
Westvleteren, al jaren verkozen tot het beste bier van de wereld, moet zijn beroemde etiketloze flesje binnenkort inruilen voor een standaardversie. De kroonkurk waarop normaal alle informatie stond, wordt te klein. Om aan de Europese regels te voldoen moet er op het flesje namelijk ook de herkomst van de ingrediënten te vinden zijn.

Westvleteren valt extra op door zijn naakte fles. Bierdrinkers vinden vandaag alle informatie op de kroonkurk. Maar nu moet de trappist zich schikken naar de Europese regels.

Vanaf volgend jaar moet het flesje ook de herkomst van de ingrediënten vermelden. ‘Dat is een hele boterham extra informatie. Voorlopig konden we alle verplichte info kwijt op het kroonkurk. Straks gaat dat niet meer. We moeten wel een etiket gaan plakken’, zegt een woordvoerder van de brouwerij vandaag in De Standaard.

Via winkels

Geert Van Lierde, auteur van het boek In het spoor van de Trappisten zegt dat enkel bier dat in de winkels wordt verkocht onder die strenge Europese regels valt. ‘Westvleteren verkoopt haar trappist alleen maar aan de abdijpoort en in het tegenoverliggend café. Maar via via duikt het ook steeds vaker op in Brugse en Brusselse bierwinkels. Allicht daarom schikt Westvleteren zich naar Europa.’

Eind 2011 is Westvleteren één keer officieel buiten de abdij getreden. Om de verbouwingswerken te sponsoren verkochten ze toen 70.000 ‘bouwsteenboxen’ (zes flesjes en twee glaasjes). ‘Toen moest ook meer informatie op de flesjes staan’ zegt Krishan Maaudgal die het project begeleidde. ‘We hebben die info dan rechtstreeks in de flesjes geprint waardoor ze een verzamelitem werden.’