‘Er is een risico, maar er zijn wel degelijk maatregelen’
Fonck en Wathelet. Foto: Photo News

Er is deze winter wel degelijk een risico op elektriciteitsschaarste als drie kerncentrales buiten werking blijven, maar dat risico is verkleind door maatregelen die de regering de voorbije jaren heeft genomen. Zo zei ontslagnemend staatssecretaris van Energie Cathérine Fonck (CDH) vrijdag in de bevoegde Kamercommissie.

Nu reactor Doel 4 stil ligt wegens vermoedelijke sabotage is er ophef ontstaan over een mogelijke schaarste de komende winter. Op een bijeengeroepen Kamercommissie maakte Fonck samen met minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH) een stand van zaken op.

Fonck bevestigde dat er een risico bestaat. Naast Doel 4 liggen ook de reactoren Doel 3 en Tihange stil door veiligheidsredenen. Maar volgens de staatssecretaris is na het uitvallen van Doel 4 een ‘politiek spel’ gespeeld door het voor te stellen alsof er geen maatregelen bestaan.

Afschakelplan

‘Het risico wordt verkleind door het feit dat deze regering voor de eerste keer bijkomende instrumenten heeft voorzien om de bevoorradingszekerheid te waarborgen’, zei Fonck. Ze verwijst naar de strategische reserve, import en, in extreem geval, het afschakelplan, waarbij delen van het land voor korte tijd zonder stroom gezet worden om een totale uitval van het net te voorkomen.

Fonck wees erop dat dat afschakelplan al na een incident in Duitsland is gebruikt. Maar toen is dat ‘blindelings’ gebeurd, zonder dat iemand het wist. De huidige regering heeft de procedure nu vastgelegd.

Netwerkbeheerde Elia herwerkte intussen het afschakelplan. Op 3 september worden de provinciegouverneurs ingelicht over de nieuwe kaarten van het plan, zo zei minister Wathelet nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in