‘Steve is een goede, goede kerel’
Steve Sotloff in de executievideo van James Foley Foto: Reuters

Na de dood van James Foley lijkt ook het lot van de eveneens door IS ontvoerde journalist Steve Sotloff bezegeld. Familie en vrienden probeerden Sotloffs naam een jaar lang uit de media te houden, in de hoop hem vrij te krijgen. Ondertussen startten ze op de website van het Witte Huis een petitie voor zijn vrijlating.

Steve Sotloff was net als zijn landgenoot James Foley freelance-journalist. Hij reisde voor magazines als Time en Foreign Policy naar landen als Jemen, Saoudi-Arabië, Qatar en Turkije. Toen hij in augustus 2013 op reportage was in Syrië werd hij ontvoerd.

Er werd niets meer van Sotloff gehoord, tot hij deze week opdook in de gruwelijke executievideo van Foley. Nadat die door een beul van Islamitische Staat (IS) werd onthoofd, kwam Sotloff in beeld. In niet mis te verstane bewoordingen werd aan de Amerikaanse president Obama duidelijk gemaakt dat hem hetzelfde lot te wachten stond als zijn collega, als de Verenigde Staten hun aanvallen op de terroristische organisatie vol zouden houden.

Amerikaans president Barack Obama verklaarde eergisteren dat hij er alles aan zal doen om zijn landgenoten te beschermen. Toch piekerde hij er niet over om de strijd tegen IS te staken: ‘We zullen dit haatdragend terrorisme het hoofd blijven bieden. Er moet een duidelijke reactie zijn.’

‘Familie hoorde niets meer sinds december’

Emerson Lotzia, een goede vriend van Sotloff, met wie hij naar de middelbare school ging, legde tegenover CNN uit waarom we nu pas over zijn vriend horen. ‘Ik wist dat Steve al een jaar vermist was. Hij was een low-profile freelancer en zijn familie wilde niet dat iemand in de media over hem sprak. Ze waren bang dat er dan een vergeldingsactie zou komen.'

Dat werd bevestigd door Didier Francois, een Franse oorlogsverslaggever die samen met Foley en Sotlof gevangen werd gehouden en in april vrijkwam. Volgens hem dreigden de gijzelnemers de overige gijzelaars te doden als hij na zijn vrijlating over hen sprak.

Sotloffs familie heeft er achter de schermen echter alles aan gedaan om hem vrij te krijgen. Zo spraken ze de Republikeinse volksvertegenwoordigster voor hun woonplaats Florida, Ileana Ros-Lehtinen, aan. ‘Ik contacteerde alle betrokken diensten, departementen en organisaties met contacten in Syrië in een poging om hen antwoorden te bezorgen.’

‘Dit is het eerste teken van leven dat zijn familie van Steve heeft gekregen sinds december’, vertelde Lotzia, die zijn vriend omscheef als ‘iemand die je graag in je vriendenkring hebt, een goede, goede kerel'.

Petitie

Familie en vrienden van Sotloff zijn ondertussen op de website van het Witte Huis een petitie begonnen om hem te redden. Als de petitie binnen de maand 100.000 handtekeningen verzamelt, is het Witte Huis verplicht te antwoorden.

Ondertussen ondertekenden bijna 9.000 mensen de petitie, onder de titel ‘Doe al het mogelijke om Steve Sotloff uit de handen van Isis in Syrië te bevrijden en zijn leven te redden’. De initiatiefnemers hebben nog tot 18 september om de benodigde handtekeningen te verzamelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig