‘Britse IS-beul John onthoofdde James Foley’

De man die de Amerikaanse journalist James Foley heeft onthoofd, is de leider van een groep Britse IS-strijders. Dat schrijft The Guardian.

Volgens de krant identificeerde een vrijgelaten gijzelaar de man als ‘John’, één van de drie Britse jihadisten die vreemdelingen bewaken in het Syrische Raqqa, een bolwerk van IS-rebellen. Het trio zou door de gijzelaars in de IS-gevangenis omschreven worden als ‘The Beatles.’

De vrijgelaten gijzelaar zat een jaar vast in Raqqa en omschrijft ‘John’ als intelligent, hoogopgeleid en een radicale moslim.

Dat ‘John’ niet zomaar een loopjongen is in de IS-hierarchie moet blijken uit het feit dat hij volgens de vrijgelaten gijzelaar de belangrijkste onderhandelaar was tijdens de gesprekken over de vrijlating van 11 andere IS-gevangenen. Deze groep werd uiteindelijk overgedragen aan Turkije, nadat er losgeld was betaald.

Volgens taalkundigen is de man in de video afkomstig uit Londen. Hij zou één van de 500 Britten zijn die naar Syrië en Irak zijn getrokken om er zich aan te sluiten bij IS.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig