BBC Four koopt VTM-reeks Cordon
Foto: Cordon

De Britse zender BBC Four gaat de Vlaamse fictiereeks 'Cordon' programmeren, de serie over de uitbraak van een uiterst dodelijk virus in Antwerpen die bij ons op VTM te zien was. Scenarist Carl Joos zegt dat ook andere zenders interesse hebben in de reeks.

De prestigereeks over een dodelijk virus in Antwerpen werd geproduceerd door Eyeworks en geregisseerd door Tim Mielants. Hoofdrollen zijn er voor onder anderen Wouter Hendrickx, Koen De Bouw en Veerle Baetens. Zij is geen onbekende voor het Britse publiek: vorig jaar was ze nog te zien in de Brits-Amerikaanse miniserie 'The White Queen'.

'Het is voor Cordon de eerste verkoop aan het buitenland', zegt Gunter Schmid van Eyeworks. In oktober wordt de reeks in Cannes voor het eerst officieel voorgesteld aan programmatoren en aankopers van buitenlandse zenders, tijdens de televisierechtenbeurs Mipcom. 'De verkoop aan BBC nog voor aanvang van de beurs zorgt alvast voor toenemende interesse in andere landen', klinkt het.

Scenarist Carl Joos zegt blij te zijn met het nieuws dat een invloedrijke zender als de BBC zijn reeks zal uitzenden. Joos bevestigt dat er ook interesse is bij andere zenders, maar hij blijft voorzichtig. 'Over De zaak Alzheimer werd ook verschillende keren gezegd dat er een remake zou komen', zegt hij. 'Maar het nieuws dat BBC Cordon zal uitzenden, komt wel op een gunstig moment. Met de komende televisierechtenbeurs hebben we nu een voetje voor. Ik hoop dat de reeks opgepikt wordt, zodat er in het buitenland meer oog komt voor andere Vlaamse reeksen. Het is leuk om te merken dat de reeks ook bij andere culturen aanslaat, want op Veerle Baetens na zijn de acteurs allemaal vreemde gezichten voor de Britten.'

Joos: 'Deze reeks onderscheidt zich van typische rampenseries doordat het nadenkt over de reële impact van een epidemie. Hoe zouden gewone mensen en de overheid daarop reageren? Ook bij de huidige stroomcrisis zien we dat er paniek is en niemand er blijkbaar op voorzien is.' 

Denkt Joos dat de huidige ebola-uitbraak in West-Afrika de interesse in Cordon heeft doen toenemen? 'Ebola is nu heel sterk in het nieuws, dus de interesse in het onderwerp is er, maar de onderhandelingen met BBC waren al iets langer aan de gang.'     

Op VTM werd de eerste aflevering van Cordon op 10 maart van dit jaar uitgezonden. Gemiddeld keken er wekelijks 880.000 Vlamingen (ouder dan 6 jaar), zowel rechtstreeks als uitgesteld. Het marktaandeel in de doelgroep van 18-54 jaar bedroeg 43,2 procent.

Cordon volgt in de voetsporen van de politieke thriller Salamander (een productie van Skyline voor één), die in februari op BBC Four werd gelanceerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in